Te koop voor pakweg 23 miljoen

Het is een niet erg opvallende, bruine poort in de Rue de Babylone, in het chique 7de arrondissement van Parijs, dat van de Eiffeltoren, de Assemblée Nationale en het Hotel des Invalides. Er hangt geen bordje ‘te koop’ aan de gevel, in deze buurt heerst discretie. En toch staat achter de ietwat sombere poort al bijna twee jaar een van de meest glamoureuze appartementen van de stad te koop. Een duplex van 520 vierkante meter, met een privétuin (inclusief tennisbaan) van nog eens 436 vierkante meter.

Volgens makelaar Emile Garcin, gespecialiseerd in het segment waar niet op een miljoen meer of minder wordt gekeken, staan in de tuin bomen van meer dan honderd jaar oud en heb je geen last van inkijk. Er is een grote eetkamer, maar ook een salon de musique en een salon de bibliothèque, wat toch iets beloftevoller klinkt dan bureau of werkkamer. Kostprijs: pakweg 23 miljoen euro. Op de site van de makelaar wordt zonder gêne de naam van de vorige bewoner prijs gegeven: Yves Saint Laurent. Misschien speelt dat ook wel een rol in de aankoopprijs. Of het waar is dat het bekende Franse echtpaar Sarkozy-Bruni na een bezoek besloot het huis niet te kopen omdat de lichtinval niet erg beviel, kan de makelaar helaas niet bevestigen.

Het huis werd in de jaren twintig verbouwd door een rijke Amerikaan, die zijn fortuin verloor door de beurskrach van 1929. Daarna werd het eigendom van Marie Cuttoli, ‘patrones van de moderne textielindustrie’, maar ook liefhebber en verzamelaar van moderne kunst. Zij liet vrienden van haar, zoals Pablo Picasso, Georges Braque en Henri Matisse, gordijnen ontwerpen voor het huis.

In 1969 verkocht Cuttoli het huis aan Yves Saint Laurent, die erin trok met zijn partner Pierre Bergé. YSL zou al hebben willen weghollen toen hij die saaie voordeur zag, maar werd plotsklaps verliefd op het huis toen eenmaal de deuren openzwaaiden. De kunst die Saint Laurent en Bergé voor het huis verzamelden is al geveild, dus de Mondriaan die op de site van de makelaar nog aan een van de muren hangt, is niet in de miljoenenprijs inbegrepen.

Of het echt het allerduurste appartement is van Parijs is onduidelijk, veel kantoren geven alleen aan dat een bepaald huis ‘vijf kasteeltjes’ kost. Dat is doorgaans meer dan 5 miljoen euro, en daar zijn er alleen al in het 7de honderden van. Een goede belegging is het wel: de prijs van het vastgoed is in deze wijk afgelopen jaar met 17,5 procent toegenomen.

    • Dirk Vandenberghe