Tanzania ziet af van weg door beroemd wildpark

De weg door Serengeti, dat op de Werelderfgoedlijst staat, stuitte internationaal op kritiek.

In een brief aan Unesco laat de Tanzaniaanse regering weten het plan voor de weg te schrappen. De weg, waarvan 53 kilometer door het wildpark zou gaan, moest het westen van Tanzania, Oeganda, Rwanda en Burundi verbinden met de Afrikaanse oostkust. Daarmee zou de route die meer dan een miljoen gnoes jaarlijks afleggen op zoek naar natte gebieden worden afgesneden.

Toen de Tanzaniaanse regering het plan vorig jaar bekendmaakte, leidde dat dan ook tot kritiek van wetenschappers en natuurorganisaties. De regering zegt nu dat de weg aan de oost- en westkant van het park weliswaar wordt aangelegd, maar dat in het park zelf de huidige ‘gravelweg’ blijft zoals die is. Critici vertrouwen het regeringsbesluit niet. Ze vrezen dat het plan gewoon wordt doorgezet zodra de protesten zijn weggeëbd. Ze wijzen erop dat de huidige zandweg die door het park loopt beslist geen gravelweg kan worden genoemd. De lokale bevolking is voorstander van de weg, die moet zorgen voor economisch groei in de arme regio’s. (NRC)