Talibaan laat na 547 dagen Franse journalisten vrij

Na 547 dagen te zijn gegijzeld in Afghanistan zijn de Franse televisiejournalisten Hervé Ghesquière en Stéphane Taponier vanochtend geland op de Franse militaire luchthaven van Villacoublay, bij Parijs. Frankrijk onderhandelde lange tijd met de gijzelnemers, maar hun vrijlating gisteren door de Talibaan kwam toch als een verrassing.

„Ik wist niet wat er zou gebeuren toen ik gisterochtend in een auto werd geduwd, er werd me niets verteld”, zei Taponier onmiddellijk na zijn aankomst. „Pas toen ik zag dat we naar de Franse legerbasis van Tagab werden gereden, snapte ik wat er gebeurde. Maar ik bleef toch erg gestresst, tot we aan de Franse soldaten werden overgedragen.”

Ghesquière en Taponier werden op 30 december 2009 ontvoerd door de Talibaan in de regio Kapisa, zestig kilometer van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ze werden al die tijd vastgehouden in de Spee-vallei – gescheiden van elkaar, maar ze bleven de moed erin houden doordat ze naar de radio mochten luisteren.

Het Franse leger onderhandelde de afgelopen maanden intensief over hun vrijlating. Minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé ontkende dat er losgeld zou zijn betaald voor de twee journalisten, die in Afghanistan op reportage waren voor France3. Het duo had al vaker reportages in ‘moeilijke gebieden’ gemaakt.

De twee werden vanochtend als helden onthaald. Ze zagen er vermoeid en mager uit, maar bleken na een kort medisch onderzoek ze in goede gezondheid.

France3 had de afgelopen achttien maanden iedere nieuwsuitzending afgesloten met de mededeling hoeveel dagen de collega’s al werden gegijzeld, en dat ze net als andere Franse gegijzelden niet zouden worden vergeten. Aan de gevel van het omroepgebouw en op andere plaatsen in Frankrijk werden grote spandoeken opgehangen om hun vrijlating te eisen. Volgens de directie van France Television en het steuncomité voor de journalisten heeft deze vorm van druk zeker bijgedragen tot hun vrijlating. De beslissing om actie te voeren voor het duo werd in januari 2010 genomen, nadat Claude Guéant, toen adviseur van president Sarkozy en nu minister van Binnenlandse Zaken, had geopperd dat de journalisten onverantwoorde risico’s hadden genomen.