Talibaan bij München

Hoewel de Amerikaanse regering vorige week al bevestigde dat zij besprekingen met de Talibaan voert, was er tot nog toe vrijwel niets bekend over dit overleg. De gesprekken zouden een aanloop zijn voor meer inhoudelijke onderhandelingen, die een uitweg moeten bieden uit de oorlog in Afghanistan.

Vandaag licht de internationaal gerespecteerde Pakistaanse journalist en Talibaan-kenner Ahmed Rashid een tipje van de sluier op. In de Financial Times schrijft hij dat het weinige dat tot nu toe is uitgelekt, al erg gevaarlijk is en de prille gesprekken om zeep kan helpen. Maar, „om verdere speculatie te voorkomen”, geeft Rashid toch maar de „kale feiten” zoals hij die van Westerse diplomaten heeft gehoord.

In een dorp bij München zou op 28 november het eerste gesprek tussen Talibaan-leiders en Amerikaanse diplomaten hebben plaatsgevonden, onder leiding van een Duitse diplomaat en in aanwezigheid van een diplomaat uit Qatar. Het gesprek duurde elf uur. Daarna was er nog een ontmoeting in Qatar, en begin mei nog één Duitsland.

Rashid waarschuwt de media in zijn artikel om niet te speculeren over de inhoud van de gesprekken of de namen van de deelnemers. Dat zou namelijk niet alleen het vredesoverleg kunnen bemoeilijken, maar ook de levens van de betrokkenen in gevaar brengen. Groepen als de terreurorganisatie Al-Qaeda hebben er belang bij de besprekingen te saboteren.