Scherpe kritiek van Wellink bij afscheid

De bestuursstructuur voor De Nederlandsche Bank die minister De Jager (Financiën, CDA) wil invoeren, deugt niet. Dit oordeel velt vertrekkend DNB-president Nout Wellink in het boek Wellink aan het woord, van NRC Handelsblad-medewerker Roel Janssen. Het boek verschijnt morgen.

Volgens Wellink voorkomt de nieuwe opzet niet problemen zoals die zich voordeden met het toezicht op Icesave en DSB Bank: „Ik vind de richting verkeerd en de risico’s op ongelukken in de toekomst wordt er alleen maar door vergroot.”

De Jager wil dat de toezichtsector van DNB zich sterker profileert, waarbij de directeur toezicht de eerstverantwoordelijke voor toezichtzaken wordt in een gelijkwaardige positie naast de president. De nieuwe DNB-president en de nieuwe directeur toezicht, Klaas Knot en Jan Sijbrand, beginnen morgen aan hun nieuwe baan.

Wellink, die gisteren na veertien jaar presidentschap van DNB zijn afscheidsreceptie in Amsterdam hield, zegt dat dit model niet zal werken. „Sommigen lezen de governance-voorstellen van De Jager als de introductie van twee kapiteins op één schip. Als dat de bedoeling is, gaat er iets goed mis. Met twee kapiteins loods je een schip niet door een storm en we zullen vermoedelijk nog meerdere jaren in zwaar weer zitten.”

Volgens Wellink was een sterkere profilering van het toezicht eenvoudig te regelen geweest met onderlinge afspraken maar „er is gekozen voor een aanzienlijk gecompliceerdere weg, een wettelijke regeling waarvoor naar mijn gevoel een overtuigende argumentatie ontbreekt.”

Hij verwijst naar een recente uitspraak van de Raad van State, die in mei een negatief oordeel uitbracht over het bestuursmodel voor DNB dat De Jager heeft voorgesteld. In het boek dient Wellink voor het eerst zijn critici, openlijk van repliek.

Meester van de koele distantie: pagina 24

Commentaar: pagina 2