Saleh wil praten over door hem geweigerde machtsoverdracht

Sheikh Sadiq al-Ahmar, leider van Jemens machtigste tribale oppositiegroep, gisteren in gesprek met Hani al-Majaleh van de Mensenrechtenorganisatie van de VN. Deze is sinds gisteren in Jemen om de situatie aldaar te bekijken. Foto Reuters / Hani Mohammed

Ali Abdullah Saleh wil onderhandelen met zijn tegenstanders over een machtsoverdracht die hij zelf meerdere malen weigerde te ondertekenen. Saleh’s minister van buitenlandse zaken zei gisteravond dat de Jemenitische president hem heeft opgedragen daartoe in overleg te treden met de oppositie.

Minister Abu Bakr al-Qirbi verklaarde dat volgens persbureau AP na een kort bezoek aan het Saudische ziekenhuis waar Saleh herstelt van brand- en scherfwonden. De president liep deze op bij een aanslag op zijn residentie.

De Jemenitische oppositie, geleid door de tribale beweging van Sheikh Sadiq al-Ahmar, wijst echter op de eerdere gebroken beloften van de president omtrent het ondertekenen van een verklaring over machtsoverdracht. Ze doet de nieuwe verklaring af als wederom een vertragingstactiek. “Eerst moet onmiddellijk de macht worden overgedragen, daarna staan we open voor overleg”, aldus woordvoerder Mohammed Qahtan.

Over de gezondheidstoestand van Saleh is nog steeds weinig duidelijk. Afgelopen weekend werd aangekondigd dat hij spoedig het volk zou willen toespreken, wat niet gebeurde. Eerder waren er al berichten over een snelle terugkeer naar Jemen, die later weer werden tegengesproken.