Rusland boos om Franse wapenleverantie aan Libische rebellen

Stockpiles of ordnance inside a Gaddafi ammunition bunker which is now controlled by rebels are seen approximately 40 kms (25 miles) southeast of Zintan June 29, 2011. REUTERS/Anis Mili (LIBYA - Tags: POLITICS CONFLICT) Een munitiebunker in handen van de rebellen, veroverd op troepen van Gaddafi. Foto Reuters / Anis Mili

De Russische regering uit felle kritiek op Frankrijk voor het leveren van wapens aan de Libische opstandelingen. Rusland noemt het een ‘grove overtreding’ van de VN-resolutie. Dit meldt persbureau Reuters.

Frankrijk heeft in juni boven de Nafusa-bergen, in het westen van Libië, lichte wapens en munitie gedropt voor de opstandelingen, bevestigde een woordvoerder van het Franse leger gisteren aan de BBC. De Franse krant Le Figaro berichtte eerder dat het onder meer ging om raketwerpers en anti-tankraketten.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft om opheldering gevraagd bij de Fransen.

“Wij hebben onze Franse collega’s gevraagd of de berichten dat Franse wapens bij Libische rebellen zijn afgeleverd corresponderen met de realiteit. Als dat zo is, is het een zeer grove overtreding van VN-Veiligheidsraadresolutie 1970.” - Lavrov

‘NAVO is niet geïnformeerd’

Frankrijk heeft zijn NAVO-bondgenoten volgens de BBC niet over de bewapening van de opstandelingen geïnformeerd. De legerwoordvoerder zegt dat de opstandelingen de Franse wapens nodig hadden om zichzelf te kunnen beschermen. Naast wapens zijn er volgens het Franse leger ook water, voedselpakketten en medicijnen gedropt.

Binnen de NAVO verschillen de coalitielanden van mening over de vraag of de Libische opstandelingen moeten worden bewapend. Omdat de strijd tegen dictator Gaddafi al maanden duurt zijn er landen die stellen dat het bewapenen een succesvol einde van de NAVO-missie kan bespoedigen. De Nederlandse defensieminister Hillen noemde het vandaag op een bijeenkomst in Brussel “naïef” om te denken dat Gaddafi met alleen luchtaanvallen kan worden verdreven.

    • Peter van der Ploeg