Pijn in de ogen

In Nederland wonen ongeveer 1.200 mensen die aan albinisme lijden. Geoffrey is er een van. Het portret hiernaast dat fotograaf Kees Muizelaar van hem maakte, deed Geoffrey fysiek pijn. Muizelaar vroeg hem namelijk in het licht te kijken om te zien wat dat met een albino doet. Omdat albino’s heel weinig pigment hebben, is licht moeilijk te verdragen. Het voelt alsof iemand met een spiegel het licht van een felle zon in je ogen weerkaatst.

Het portret is een foto uit de serie Albino in Nederland, het eindexamenproject van Muizelaar die hiermee het albinisme in Nederland zichtbaar wil maken. „Het onderwerp is onderbelicht, je hoort er nooit iets over. Behalve over albino’s in Afrika.”

Muizelaar zocht via Hyves naar albino’s die mee wilden werken aan zijn project. „Er was ook een dokter die gespecialiseerd is in albinisme die mij hielp.”

Hoe hij op het idee kwam om zich te richten op deze zeldzame aandoening? Muizelaar: „Albino’s hebben hebben heel weinig zicht, ze hebben vaak een oogaandoening. Ze dragen soms lenzen die hun ogen tegen het zonlicht beschermen. Ik heb zelf ook een oogaandoening, ik ben aan één oog blind. En ik ben zelf ook heel wit en blond. Vandaar.”

De serie Albino in Nederland is vanaf vandaag te zien op de eindexamenexpositie van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.