Palestijnse president Abbas ontvangen op het Binnenhof

WFA07T:BEATRIX ONTVANGT ABBAS:DEN HAAG;30JUN2011-Koningin Beatrix ontving donderdagochtend Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, op paleis Huis ten Bosch in Den Haag. WFA/bm/str.Bart Maat
WFA07T:BEATRIX ONTVANGT ABBAS:DEN HAAG;30JUN2011-Koningin Beatrix ontving donderdagochtend Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, op paleis Huis ten Bosch in Den Haag. WFA/bm/str.Bart Maat Koningin Beatrix heet president Mahmoud Abbas welkom in paleis Huis ten Bosch. Foto WFA/Bart Maat

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is vandaag begonnen met een bezoek aan een driedaags bezoek aan Nederland. Vanochtend werd hij ontvangen op het Binnenhof. Hij spreekt onder meer met premier Mark Rutte en koningin Beatrix.

Nederland krijgt dezer dagen niet als enige een Palestijnse delegatie op bezoek. Dat geldt ook voor Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en enkele andere landen die de onafhankelijkheidsverklaring niet lijken te steunen.

Buitenlandredacteur Toon Beemsterboer schreef vandaag in nrc.next (digitale editie) over het bezoek van Abbas.

In september wil premier Salam Fayyad de Palestijnse onafhankelijkheid uitroepen. Onderhandelen met Israël over een eigen staat heeft niets opgeleverd. Om de kansen daarop toch te vergroten, is steun van de wereldgemeenschap vereist. Daarom reist Abbas al een aantal maanden de wereld over om steun te verwerven. Daarmee zou de internationale druk op Israël toenemen om concessies te doen over zelfbestuur en grenzen van de Palestijnse gebieden. Een meerderheid van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal Palestina vrijwel zeker erkennen. Die erkenning zal vooral diplomatiek en symbolische gewicht hebben, want alleen de Veiligheidsraad beslist over lidmaatschap van de VN. De VS, lid van de Veiligheidsraad, hebben al laten weten het plan te zullen vetoën. De VS zeggen dat een staat alleen door onderhandelingen kan worden bereikt.

Het officiële deel van het programma begint met een bezoek van president Abbas aan de Tweede Kamer. Daarna luncht hij met minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Vervolgens ontvangt koningin Beatrix Abbas op paleis Huis ten Bosch, waarna hij een ontmoeting heeft met premier Mark Rutte.

Gedoogpartner PVV en de SGP zullen niet aanwezig zijn bij het gesprek met Tweede Kamerleden. PVV-leider Geert Wilders noemt Abbas een Holocaustontkenner en vindt dat hij niets te zoeken heeft bij de koningin en bij het kabinet. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zegt dat hij geen tijd heeft, maar hij voelt ook geen “aandrang” om erheen te gaan. Beiden wijzen op het handvest van de Fatah-partij van Abbas, waarin staat dat Israël moet worden vernietigd.