Opwekking van Diana in Newsweek

In this magazine cover image released by Newsweek, a computer-generated image of Princess Diana is shown with Kate Middleton on the cover of the July 4, 2011 issue of Newsweek magazine. Diana was killed in a car accident in 1997 and would have turned 50 on Friday. In April, Middleton married Prince William, the oldest son of Diana and Prince Charles. (AP Photo/Newsweek) AP

Lady Diana is uit het graf opgestaan! Op de cover van Newsweek wandelt de Britse prinses naast haar nieuwe schoondochter Kate, alsof er niets gebeurd is. Strakker gezicht, wat lijnen in de hals; morgen wordt zij vijftig.

Veel boosheid over deze ‘smakeloze’ opwekking van de geliefde prinses – in 1997 verongelukt na een Parijse achtervolging door paparazzi. Honderden tweets: „Diana staat op uit de dood in Horrorweek.” „Ik dacht dat jullie Newsweek heten en niet Fantasyweek.” „Newsweek toont Diana als goed geklede zombie.”

Het brein achter de omstreden wederopstanding is Tina Brown. Een half jaar geleden werd Brown hoofdredacteur van Newsweek om het ietwat saaie Amerikaanse tijdschrift te pimpen. Eerder leidde zij Vanity Fair en The New Yorker en schreef ze een biografie over Lady Di. Naar verluidt is zij best tevreden over het relletje, dat de tanende zomerverkoop geen kwaad zal doen.

Brown schreef zelf het coververhaal over het bestaan van de prinses als ze nu nog had geleefd: Diana zou Facebookvriend zijn van liefdesrivale Camilla Parker Bowles. „Wat mode betreft zou zij J Crew en Galliano volgen, net als Michelle Obama; ze wist altijd al vrijetijdskleding te mengen met glamour. Na aanvankelijke concurrentie met Carla Bruni-Sarkozy, zouden ze elkaar hebben gevonden op een G20-diner: samen manieren bedenkend hoe ze Berlusconi konden ontwijken. Hertrouwd? Twee keer waarschijnlijk, aan beide zijden van de oceaan.”