Oerol krijgt structurele subsidie van provincie Friesland

De provincie Friesland zet de tijdelijke subsidie aan Oerol om in een structurele. Het festival op Terschelling kan vanaf volgend jaar rekenen op ruim 230 duizend euro. Dat bevestigde een provinciewoordvoerder vanavond aan persbureau Novum.

Oerol verzorgt driekwart van de inkomsten zelf, maar krijgt jaarlijks zeven ton subsidie, waarvan vier ton van het rijk. Eerder deze maand maakte staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) bekend dat het Oerol Festival niet meer kan rekenen op de rijkssubsidie.

De organisatie moet voor toekomstige aanvragen aankloppen bij het Fonds Podiumkunsten, dat door de cultuurbezuinigingen fors minder subsidie te verdelen heeft. Het openluchtfestival krijgt de komende vijf jaar ook 55.000 euro van de Europese Commissie.

Oerol trok dit jaar ruim 52.000 toeschouwers. Zelfs de Friese PVV is voorstander van de provinciale subsidie vanwege het belang van Oerol voor het toerisme en de economie.

    • Pim van den Dool