Obama: haast nodig met akkoord over schuldplafond

President Obama probeert de Republikeinen in het Congres verder onder druk te zetten om snel een akkoord te bereiken over de begroting. Als op 2 augustus geen overeenstemming is bereikt over het plafond voor het bedrag dat de Amerikaanse overheid mag lenen (nu 14,3 biljoen dollar), dreigen de VS hun financiële verplichtingen niet meer te kunnen nakomen.

Op een persconferentie gisteren riep Obama de Congresleden op om „substantiële vooruitgang” te boeken of anders af te zien van de traditionele korte vakantie rondom 4 juli, Onafhankelijkheidsdag. Hij zei dat afschaffing van belastingvoordelen voor oliemaatschappijen en zeer rijke mensen voor de hand ligt.

Dat is tegen het zere been van de Republikeinen. „De opmerkingen van de president gaan voorbij aan de politieke en economische realiteit”, zei de Republikeinse leider in de Senaat, John Boehner. „De president vergist zich als hij denkt dat een wet om het schuldenplafond te verhogen en de belastingen te verlagen, door het Huis (van Afgevaardigden, red.) zou komen. Daarvoor zijn er simpelweg niet genoeg stemmen.”

De Republikeinen zijn tegen belastingverhoging en willen snijden in overheidsuitgaven voor de zorg voor armen en ouderen. Obama zei dat zijn Democratische Partij bereid is veel pijnlijke bezuinigingen in de overheidsuitgaven door te voeren, maar dat beide partijen „hun heilige koeien moeten aanpakken”.

Obama onderstreepte ook de noodzaak van maatregelen om de stijgende werkloosheid te bestrijden. Die ligt nu net boven de negen procent. Dat soort programma’s leiden vrijwel onvermijdelijk tot meer overheidsuitgaven. (Reuters, AP)