Nederland investeert miljoenen in rechtssysteem Kunduz

Politieagenten uit de provincie Kunduz. In augustus begint de Nederlandse politietrainingsmissie daar. Foto AP / Fulad Hamdard

Nederland steekt tot 2014 6,2 miljoen euro in het verbeteren van het rechtssysteem in de Afghaanse provincie Kunduz. Staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken ondertekende vandaag een overeenkomst met Duitsland die dit regelt.

De Duitse ontwikkelingsorganisatie GIZ en Afghaanse organisaties voeren het plan uit, meldt persbureau Novum. De activiteiten voor het verbeteren van het rechtssysteem bestaan onder meer uit het verbeteren van de samenwerking tussen politie en justitie en het bevorderen van het vertrouwen van de bevolking in het systeem. Agenten en aanklagers krijgen onder meer juridische training. Ook worden de administratiesystemen geprofessionaliseerd.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het cruciaal dat naast de politie ook de rechtsstaat zich ontwikkelt. “Wetsovertreders die worden opgepakt moeten op een goede manier worden berecht en gestraft.”

Volgende week komen de eerste honderdvijftig Nederlandse politietrainers aan in Kunduz. Zij nemen deel aan de politietrainingsmissie van Nederland in de Afghaanse provincie. Vanaf half augustus geven de trainers agenten praktijklessen, bijvoorbeeld hoe een auto moet worden gecontroleerd op explosieven.

    • Pim van den Dool