Minister: geen regie bij lobby Spelen '28

Minister Edith Schippers (VVD, Sport) is niet van plan de leiding van het Olympisch Plan 2028 over te nemen. Met de Tweede Kamerfracties is zij ontevreden over de voortgang, „maar als ik de regie ga voeren wordt het plan te politiek”. Schippers zei dat gisteren in de Kamer tijdens een algemeen overleg van de commissie Sport.

De roep om een krachtiger rol van Schippers is een gevolg van de toenemende kritiek op de plannen om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen. Het aanvankelijke enthousiasme in zowel de sportwereld als bij de overheden is getemperd. De algemene klacht: het is stil; de vorderingen zijn onzichtbaar.

Volgens critici stagneren ontwikkelingen vooral doordat er nog geen opvolger is voor Ivo Opstelten als voorzitter van de council, het bestuur van het Olympisch Plan. Opstelten vertrok toen hij als minister van Veiligheid tot het kabinet toetrad. De functie wordt waargenomen door André Bolhuis, voorzitter van sportkoepel NOC*NSF. Maar hij wil zo snel mogelijk van de dubbelrol af.

De Kamer had forse kritiek op het uitblijven van de keus voor een kandidaat-stad. Het stoort Hanke Bruins Slot (CDA) dat met name Amsterdam en Rotterdam zich beconcurreren met evenementen. Bart de Liefde (VVD): „Die concurrentie kost alleen maar geld en energie.” Tjeerd van Dekken (PvdA) vindt dat de kandidatuur op orde gemaakt moet worden en pleitte voor good governance en volledige transparantie. Henk van Gerven (SP) vroeg zich af waarom een motie van fractiegenote Leijten om tot een spoedige aanwijzing van een kandidaat-stad te komen anderhalf jaar na dato nog niet is uitgevoerd.

Schippers vindt ook dat de keus voor een stad te lang duurt. „Er is een nieuw tempo nodig.” Na alle berichten over corruptie bij de wereldvoetbalbond FIFA bij de toewijzing van het WK voetbal, zei de minister aan een ordentelijke kandidaatsprocedure voor 2028 te hechten. Om die reden zei ze de FIFA-kwestie bij de EU te hebben geagendeerd.