Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Megafraude met uitkering en pgb door psychiaters

Twee psychiaters hebben voor mogelijk 1.600 patiënten een onterechte uitkering of persoonsgebonden budget (pgb) aangevraagd en gekregen. Het tweetal is opgepakt op verdenking van uitkeringsfraude. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur gisteravond op basis van het strafdossier.

Het onderzoek naar de fraude begon ongeveer anderhalf jaar geleden. Begin dit jaar werd bekend dat vanwege de uitkeringsfraude vier mannen waren opgepakt. De andere twee mannen hebben een bemiddelende rol gespeeld. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam stelde destijds dat de schade in de tientallen miljoenen euro’s loopt.

De psychiaters stelden volgens Nieuwsuur tegen betaling van soms wel 5.000 euro een valse medische verklaring op. Hierin werden de veelal Turkse zogenaamde patiënten schizofreen verklaard.

Met deze verklaring op zak gingen de ‘patiënten’ samen met een van de bemiddelaars naar het UWV. Deze begeleiders zouden hen vooraf hebben geïnstrueerd hoe ze zich moesten gedragen bij de controlerende arts. Sommigen kregen vooraf een medicijn toegediend zodat ze een apathische indruk maakten.

Nadat de uitkering wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid binnen was, zou volgens dezelfde methode een pgb zijn aangevraagd. In sommige gevallen werden jaarlijks bedragen van 50.000 euro aan pgb uitgekeerd. Het bedrag werd veelal contant opgenomen en verdeeld onder de psychiater, de handlanger en de ‘patiënt’, aldus het televisieprogramma.