‘Libanon tribunaal vaardigt arrestatiebevelen uit voor moord Hariri’

Caption: (FILES) A picture taken on February 14, 2005 shows the site of a blast that killed Lebanon's former prime minister Rafiq Hariri in central Beirut. A UN-backed court probing Hariri's 2005 murder submitted a sealed indictment in the case to the country's prosecutor general, an opposition official told AFP on June 30, 2011. AFP PHOTO/ANWAR AMRO De plaats waar premier Rafiq op 14 februari 2005 om het leven kwam bij een bomaanslag in Beirut. Foto AFP / Anwar Amro

Het Internationale tribunaal in Leidschendam, dat onderzoek doet naar de moord op de Libanese premier Rafiq Hariri in 2005, heeft een verzegelde aanklacht met een arrestatiebevel voor vier verdachten overhandigd aan de officier van Justitie in Beiroet.

Dat meldt CNN op basis van bronnen binnen de Verenigde Naties die het tribunaal steunen. Oud premier Saad Hariri, tevens de zoon van de vermoorde Hariri, noemt de aanklacht een “historisch moment” in de geschiedenis van Libanon, meldt persbureau AFP. In 2005 kwam zijn vader samen met 22 anderen om toen een bom ontplofte naast zijn autocolonne.

Volgens de Israëlische krant Haaretz zijn de vier verdachten waartegen het tribunaal en arrestatiebevel heeft uitgevaardigd lid van Hezbollah en wordt bovendien later deze zomer nog een vijfde verdachte aangeklaagd die overigens geen Hezbollah-lid is. Onder de vier verdachten bevinden zich een Hezbollah-commandant en een kopstuk van de beweging. De identiteit van de andere twee is nog niet bekend.

Op 12 januari bracht de shi’itische beweging de nationale eenheidsregering van Saad Hariri ten val door zijn ministers en die van geallieerde shi’itische en christelijke partijen terug te trekken. Hezbollah deed dit uit onvrede met het tribunaal in Leidschendam omdat de beweging vermoedde dat het aanklachten zou voorbereiden tegen kopstukken van Hezbollah. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah noemde die aanklachten het gevolg van politieke inmenging van Israël en de Verenigde Staten.

In juni maakte de, in januari beëdigde en door Hezbollah gesteunde, Libanese premier Najib Mikati de formatie van zijn nieuwe kabinet bekend. In de regering van Mikati hebben Hezbollah en haar bondgenoten een meerderheid.

Hezbollah zal de verdachten niet uitleveren waartegen het tribunaal een arrestatiebevel uitvaardigde, vertelt Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad.

“Wat zeker is, is dat Hebollah de verdachten niet zal uitleveren. Onder de verdachten bevindt de zwager en neef van de in 2008 vermoordde Imad Mughniyah. Hij was de belichaming van Hezbollah in de jaren tachtig, zoals Osama bin Laden dat was voor Al-Qaeda. Deze neef is het hoofd van de externe operaties van Hezbollah. Het vorige Libanese kabinet, dat van Saad Hariri, werkte samen met het Tribunaal. Mogelijk zegt de huidige regering die samenwerking op. Dat moeten we nog zien. Bovendien is de status van het tribunaal ondermijnd in het verleden. Aan het begin beschuldigde het mensen op basis van valse getuigenissen, waarin Hezbollah de manipulatie van de Verenigde Staten en Israël zag. Maar de grote vraag is waar Syrië blijft in het hele onderzoek van het tribunaal in Leidschendam. In 2005 werd Libanon volledig gecontroleerd door Syrië. Damascus moet van zo’n grootschalige succesvolle aanslag geweten hebben. Hoe kan het dat er geen Syriërs worden aangeklaagd?”

    • Hans Klis