Kortkolom buitenland

Amerikaanse drones nu ook boven Somalië

Washington. Twee leiders van de radicaal-islamitische militie Al-Shabaab zijn recent door een Amerikaanse onbemand vliegtuig (drone) beschoten. Het is de eerste keer dat de VS drones inzetten in Somalië. Dat zei een Amerikaanse militaire woordvoerder gisteren tegen de Washington Post. De VS zetten eerder drones in in Afghanistan, Pakistan, Libië, Irak en Jemen. Al-Shabaab bestrijdt de Somalische overheid al jaren, maar volgens Leo Panetta – nu nog hoofd van de CIA, maar vanaf morgen Amerikaans minister van Defensie – zoekt al-Shabaab sinds kort „doelwitten buiten Somalië.” Eerder deze week gaf de VS vier drones aan Oeganda en Burundi om hen te helpen bij de vredesmissie van de Afrikaanse Unie in Somalië. (Washington Post)

Tientallen doden bij strijd in Zuid-Jemen

Sana’a. Bij zware gevechten om een stadion in de buurt van de Zuid-Jemenitische stad Zinjibar zijn gisteren zeker 26 regeringsmilitairen en 17 moslimextremisten om het leven gekomen. Dat hebben regeringsfunctionarissen meegedeeld. De extremisten, onder wie strijders van de regionale Al-Qaeda-organisatie, hebben eind vorige maand Zinjibar veroverd op het regeringsleger. Volgens opposanten van president Saleh had de president de stad aan de extremisten overhandigd om zijn argument kracht bij te zetten dat zijn vertrek zou leiden tot een moslimextremistische machtsovername in heel Jemen. De extremisten veroverden later het stadion, waar het leger zijn intrek had genomen om vandaaruit tegen Zinjibar op te trekken. (Reuters)

Aantal Amerikaanse doden in Irak groeit

Bagdad. Bij een raketaanval in het zuiden van Irak zijn gisteren drie Amerikaanse militairen gedood. Het Amerikaanse leger, dat de doden bekendmaakte, gaf niet meteen verdere bijzonderheden. Deze maand zijn nu in totaal vijftien Amerikaanse militairen in Irak door geweld om het leven gekomen, het hoogste aantal sinds juni 2009. De toename wordt toegeschreven aan groeiende spanningen over plannen om Amerikaanse militairen te laten blijven na 1 januari, wanneer ze volgens het bilaterale troepenakkoord allemaal moeten zijn vertrokken. De nationalistische beweging van de geestelijke Muqtada Sadr is daar fel op tegen. (AP)

Zieke Chavez stelt regionale top uit

Caracas. Venezuela heeft gisteren een regionale top uitgesteld omdat president Hugo Chávez medische behandeling ondergaat in Cuba. De top had op 5 juli moeten beginnen, maar Chávez houdt onverwacht lang het ziekenbed nadat hij op 10 juni voor een operatie naar Cuba ging. Het zou gaan om de verwijdering van een abces. In zijn afwezigheid wordt door Venezolaanse oppositie en media druk gespeculeerd over de ernst van zijn ziekte. De onderminister van Buitenlandse Zaken, Temir Porras ontkende berichten dat Chávez prostaatkanker zou hebben. (Reuters, AP)

NAVO claimt dood brein aanslag Kabul

Kabul. Bij een NAVO-luchtaanval in de zuidoostelijke provincie Paktia is gisteren de assistent-opperbevelhebber van het gewelddadige Haqqani-netwerk omgekomen. Dat maakte een woordvoerder van de NAVO vandaag bekend. Haji Khan Mali wordt er door NAVO van verdacht materiële steun geleverd te hebben aan de zelfmoordaanslag die dinsdag twaalf levens eiste in het Intercontinental Hotel in Kabul. De Haqqani-clan geldt als een gewelddadige groepering die is gelieerd aan de Talibaan en bijzonder nauwe banden onderhoudt met Al-Qaeda en de Pakistaanse geheime dienst. (AFP)