Kortkolom binnenland

RIVM: geen gif in buisjes op strand

Rotterdam. De buisjes die sinds gisteren op de stranden van Wijk aan Zee, Velsen-Noord en Egmond aan Zee zijn gevonden, bevatten geen giftige stoffen. Dit heeft het RIVM meegedeeld. De stranden zijn weer toegankelijk voor het publiek. Aanvankelijk werd er rekening mee gehouden dat de meer dan twintig aangetroffen ampullen wel giftige stoffen bevatten. De politie had de strandtoegangen afgesloten. Volgens het RIVM zit er in de buisjes calciumcarbide (carbid), dat wordt gebruikt voor het meten van vochtigheid in beton. In contact met water kan de stof wel explosief reageren, meldt de gemeente Bergen op haar website. Het strand zou in de loop van de middag weer worden vrijgegeven. (NRC)

Politie: geldrovers A’dam ook in R’dam

Amsterdam. De daders van de overval op een geldtransportbedrijf in Amsterdam Zuidoost, gisterochtend vroeg, zijn vermoedelijk dezelfden als die op 4 april een overval pleegden op een waardetransportbedrijf in Rotterdam. De Amsterdamse politie ziet veel overeenkomsten. Bij de overval gebruikten de daders automatische vuurwapens en werd veelvuldig op agenten geschoten. Er vielen geen gewonden. De overvallers vluchtten in twee auto’s via de A2 richting Eindhoven. Eén auto botste op de A2 bij Waardenburg op een vangrail en vloog in brand. De overvallers kaapten onder bedreiging van hun vuurwapens een auto van een passant en wisten bij Eindhoven te ontkomen. De Amsterdamse politie werkt in het onderzoek samen met de Rotterdamse. In de uitgebrande auto is een deel van de buit teruggevonden. (Novum)

Rotterdam gaat taalles via huisarts aanbieden

Rotterdam. De gemeente Rotterdam gaat ‘taal op recept’ aanbieden. Vijftig huisartsen uit Rotterdam-Zuid gaan taalles voorschrijven aan patiënten die slecht Nederlands spreken en lezen. Via de gemeente kunnen zij een cursus volgen. Dat staat in het Rotterdams Taaloffensief dat de wethouders Louwes (D66, participatie) en De Jonge (CDA, onderwijs) gisteren hebben gepresenteerd. Eén op de vijf Rotterdammers heeft grote moeite met lezen en schrijven. Rotterdam overweegt verder de subsidie in te trekken van instellingen met personeelsleden die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. „Het liefst willen wij de Nederlandse taal als norm opnemen in de algemene subsidieverordening Rotterdam”, zo meldt het actieplan. (NRC)

Brandweer kansloos bij brand parkeergarage

Haarlem. De brandweer heeft geen kans gehad een brand in parkeergarage de Appelaar in Haarlem eind oktober snel onder controle te krijgen. Door de enorme rookontwikkeling en de grote hitte was bestrijding van het vuur in de garage niet mogelijk. Dat staat in een rapport van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV), zo heeft de Veiligheidsregio Kennemerland gisteren bekendgemaakt. Bij de brand vielen geen gewonden. De NOS meldde gisteren dat door slechte communicatie en gebrek aan leiding brandweerlieden naar eigen inzicht gingen handelen. Sommigen gingen de garage binnen, terwijl dat niet verantwoord was. Naar aanleiding van het rapport gaat de brandweer de trainingen over leiding en coördinatie tegen het licht houden. (Novum)

Koninklijk bezoek aan Antillen in najaar

Den Haag. Koningin Beatrix brengt van 28 oktober tot en met 6 november een officieel bezoek aan de zes Nederlandse eilanden in de Caraïben. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima reizen mee, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst gisteren. (Novum)