Kort nieuws Cultuur

Kunsthandelaar Jan Juffermans overleden

Den Haag. Kunsthandelaar Jan Juffermans is zaterdag op 66-jarige leeftijd overleden. Juffermans was dertig jaar werkzaam als kunstcriticus voor onder meer het Algemeen Dagblad en De Groene Amsterdammer en richtte eind jaren zeventig het kunsttijdschrift Tableau op. Daarnaast schreef hij diverse boeken over kunstenaars als Jan Sluijters en Albert Roelofs. In 2002 verscheen zijn oeuvrecatalogus Kees van Dongen-The Graphic Work, dat nog steeds als standaardwerk geldt. Juffermans, die kunsthandels had in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, organiseerde ook vele kunstbeurzen, waaronder Fine Arts of The Netherlands in New York. (NRC)

Kinderboekprijs naar Oomen en Stilton

Amsterdam. Net als vorig jaar hebben Geronimo Stilton en Francine Oomen de Prijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen. Fantasia V van Stilton kreeg gisteren in Amsterdam de prijs in de categorie 6 t/m 9 jaar, terwijl Hoe overleef ik mijn vader? (en hij mij!) werd bekroond in de categorie 10 t/m 12 jaar. Voor Oomen was het de negende keer dat ze de prijs won, voor Stilton de tweede. De Prijs van de Nederlandse Kinderjury is een publieksprijs. Ongeveer 28.000 kinderen stemden op hun favoriete boek van het afgelopen jaar. (NRC)