Kabinet verlaagt overdrachtsbelasting

Om de woningmarkt weer op de rails te krijgen, verlaagt het kabinet de overdrachtsbelasting voor een jaar. Deze maatregel wordt waarschijnlijk in de ministerraad besproken.

Dat meldt RTL Nieuws. Door de belasting te verlagen van de huidige zes naar twee procent, wil het kabinet de in het slop geraakte verkoop van huizen stimuleren.

Volgens economieredacteur Eppo König van NRC Handelsblad maakt het verlagen van de overdrachtsbelasting deel uit van een al aangekondigde woonvisie die het kabinet deze zomer zou presenteren. Als er besloten wordt over de belastingverlaging, gaat deze waarschijnlijk met terugwerkende kracht in, met als begindatum aanstaande maandag. De belastingmaatregel haalt een stagnerende factor weg uit de woningmarkt, legt König uit:

“Elke keer dat je een huis koopt betaal je daarover zes procent. Stel dat je na drie jaar je huis weer wilt verkopen, dan moet je bij de volgende aanschaf weer zes procent betalen. Dat is een drempel om je huis te verkopen. Woondeskundigen denken daarom dat een verlaging van de overdrachtsbelasting een goed middel is om de markt te stimuleren”

De overdrachtsbelasting levert de staat jaarlijks zo’n 3,5 miljard euro op. Het verlies aan inkomsten voor de overheid door de maatregel wordt gedeeltelijk betaald uit een nieuwe belasting, de zogenoemde bankenheffing, die minister van Financiën Jan Kees de Jager wil introduceren. Vorig jaar noemde het Centraal Plan Bureau (CPB) de zes procent overdrachtsbelasting “een onrechtvaardig en verstorend element” in het Nederlandse belastingstelsel.

    • Hans Klis