Italiaans kabinet stemt in met 47 miljard aan bezuinigingen

Premier Berlusconi vanavond op zijn gezamenlijke persconferentie met minister van Economische Zaken Tremonti. Foto AP / Pier Paolo Cito

Het Italiaanse kabinet heeft vandaag besloten de komende jaren 47 miljard euro te bezuinigingen om het grote begrotingstekort van het land omlaag te brengen. Het bezuinigingspakket moet binnen zestig dagen worden goedgekeurd door het parlement.

Minister van Economische Zaken Giulio Tremonti maakte de plannen vanavond op een gezamenlijke persconferentie met premier Berlusconi bekend. Tremonti zei dat Italië met de vandaag genomen maatregelen op weg is naar het in balans brengen van de begroting. Berlusconi voegde toe dat de maatregelen niet ten koste Italiaanse burgers gaan omdat de inkomstenbelasting niet wordt verhoogd.

Het merendeel van de bezuinigingen staat ingepland voor de jaren 2013 en 2014. De regering-Berlusconi gaat onder meer besparen op het budget voor ministeries en gemeenten. Ook wordt de bevriezing van de ambtenarensalarissen met een jaar verlengd. Verder werkt de regering aan verhoging van de pensioenleeftijd: vanaf 2014 stijgt die voortaan mee met de levensverwachting.

Het lijkt voor de regering-Berlusconi geen probleem om het pakket binnen zestig dagen goedgekeurd te laten krijgen door het parlement. De regering kan namelijk nog altijd op de steun rekenen van de nationalistische partij Lega Nord. Het is voor Italië belangrijk dat de bezuinigingen daadwerkelijk doorgevoerd worden omdat de staatsschuld van het land zo’n 120 procent van het nationaal inkomen bedraagt. Ook blijft de economische groei al jaren achter bij die van andere Europese landen.

    • Pim van den Dool