Is die staat er binnenkort?

Voordat de Palestijnse Autoriteit de onafhankelijkheid kan uitroepen, is iets anders nodig: onderlinge rust en eenheid. Vorige week had president Abbas zijn eenheidsregering moeten presenteren, met daarin ministers die de steun hebben van de rivaliserende partijen Hamas en Fatah. Maar na onenigheid hebben de partijen hun gesprekken afgebroken. Geen eenheid betekent vrijwel zeker geen Palestijnse staat in september.

Abbas wil dat premier Fayyad de eenheidsregering leidt. Hij ligt goed bij het Westen, wat cruciaal is voor geld en diplomatieke steun. Hamas vindt hem een collaborateur met Israël. De kwestie rond Fayyad kan wellicht nog opgelost worden; hij liet weten dat hij bereid is af te treden als daarmee de eenheid bewaard blijft. Maar daarna zullen nieuwe obstakels opdoemen. Cruciaal probleem is dat Hamas moet gaan deelnemen aan de Palestijnse Autoriteit. Maar die werkt samen met Israël, bijvoorbeeld bij het opsporen van Palestijnen die Israël wil arresteren, en krijgt in ruil daarvoor beperkte autonomie. Het is ondenkbaar dat Hamas wil meewerken aan een autoriteit in deze vorm.

Als de Palestijnen erin slagen hun verdeeldheid weg te nemen, dan is erkenning door de meeste VN-lidstaten dichtbij. De Palestijnen kunnen in deze landen ambassades openen en diplomatieke relaties aangaan.