India weigert uitlevering DNB-berover

De medewerker van De Nederlandsche Bank die 1,25 miljoen euro uit een kluis stal, wordt niet uitgeleverd aan Nederland. Het AD meldt dat Sanjay D. in India zit en ondanks dat het land wel degelijk een verdrag heeft met Nederland dat uitlevering mogelijk maakt.

Justitie vroeg al in januari vorig jaar om zijn uitlevering, maar heeft nog geen positief antwoord gehad. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam tegenover persbureau Novum na een bericht hierover in het AD.

Door een verdrag uit 1898 is uitlevering mogelijk. De woordvoerder legt uit dat het in dit geval lastig is omdat het om een Indiaas staatsburger gaat. “Het is ook niet aan het OM om de druk op India te verhogen. Dat is aan de politiek.” Hij weet niet of er contact is geweest met het ministerie van Buitenlandse Zaken over de kwestie.

Na zijn geldroof in 2008 vluchtte de verdachte Sanjay D. naar de Indiase hoofdstad New Delhi. De diefstal werd al snel nadat hij was gevlogen ontdekt, maar pas deze week naar buiten gebracht. Zijn ex-zwager beschreef dinsdag in het AD dat hij daar een luxeleventje leidt.

    • Jules Seegers