In Nederland leeft Europa opeens toch

Als de Grieken maar instemmen. Dat was de laatste tijd op het Binnenhof het meest gebruikte vertrekpunt in discussies over de schuldencrisis. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) belegde gistermiddag prompt een minipersconferentie voor de deur van Algemene Zaken nadat aan het Syntagmaplein werd ingestemd met een ingrijpende sanering van de overheidsfinanciën.

Zonder die goedkeuring leek een ongecontroleerd bankroet van Griekenland aanstaande. Dat is nu (even) afgewend. Vrijwel alle politieke partijen konden het besluit met instemming ontvangen. Alleen Geert Wilders regeerde cynisch op het ‘goede nieuws’ van De Jager. „Nu kan hij tenminste Nederlandse miljarden in bodemloze Griekse put storten..”, twitterde de leider van de PVV.

De PVV, die met haar gedoogsteun het minderheidskabinet van VVD en CDA aan een parlementaire meerderheid helpt, is het meest kritisch op de ontwikkelingen in Athene. Sinds de lente van vorig jaar verspreidt de partij de boodschap: geen cent naar Griekenland. VVD en CDA deden dat vorig jaar ook, alleen stemden zij er later wel mee in om Griekenland alsnog krediet te verstrekken. De PVV daarentegen vindt dat Griekenland – zonodig gedwongen – de euro dient te verlaten. Het land moet terug naar de drachme en haar munt devalueren. PVV-leider Wilders probeerde demonstratief een reusachtige drachme aan de Griekse ambassadeur te overhandigen.

De partij vindt het beleid van de regering-Rutte onverantwoord, als het om Griekenland gaat. Deze week dreigde zij zelfs haar gedoogsteun in te trekken als de Grieken hun schulden niet afbetalen. Maar exact die stap wordt tegelijkertijd door de PVV gepropageerd: laat de Grieken maar failliet gaan. „Dus ik kom alleen maar tot de conclusie dat de PVV linksom of rechtsom de steun aan dit kabinet gaat opzeggen”, constateerde Bruno Braakhuis van het linksliberale GroenLinks.

De PVV steeg prompt in de peilingen toen de partij voor het eerst bewust campagne tegen Griekenland ging voeren. De Telegraaf, de grootste krant van Nederland, kwam tegelijkertijd met een bombardement aan negatieve berichtgeving over Athene.

Europa leeft onder de bevolking, zij het op een negatieve manier. Uit peilingen blijkt dat een meerderheid van de bevolking tegen extra steun is aan Griekenland. De meeste burgers denken dat de Grieken het geld toch niet in zijn geheel kunnen terugbetalen, net als de meeste gezaghebbende economen verwachten. Ook beleggers rekenen daar al langer op, getuige de koersen van Griekse staatsleningen.

De PvdA, de grootste oppositiepartij, is cruciaal in het Griekenland-dossier. De partij twijfelt steeds openlijker aan het realistische gehalte van meer bezuinigingen en meer leningen. Fractiespecialist Ronald Plasterk flirt met de gedachte van gedeeltelijke kwijtschelding van schulden, maar blijft vooralsnog het beleid van het kabinet steunen.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester