Huilend in de regen, zwanger en andere epic momenten

Na de mislukte social network-pogingen Google Wave en Google Buzz, waarvan ik geen idee heb wanneer ze bestonden en hoe flitsend ze mijn leven misschien wel hadden gemaakt, probeert Google het vol goede moed opnieuw.

Google+ heet de nieuwe dienst, wat in socialenetwerktaal betekent: ROT OP FACEBOOK. Het netwerk is niet toegankelijk voor iedereen; zoals vaker gebeurt bij net gelanceerde Google-diensten moet je er in dit stadium nog voor uitgenodigd worden. Wel is er een filmpje de wereld ingestuurd om iedereen alvast verlangend naar Google+ te doen uitkijken.

Ik word altijd behoorlijk emotioneel van promotiefilmpjes rond nieuwe sociale netwerkfuncties. Meestal bestaan ze uit een compilatie van foto’s waarop je iemands leven volgt: een vrouw lachend op een strand, met vrienden in een discotheek, zoenend op een bankje, huilend in de regen, zwanger, met kinderen op vakantie in een bos, en dat alles begeleid door indringende, sfeervolle muziek.

Het eindigt meestal met een computerscherm en een slogan als: ‘You. Friends, love, life. Together’. Weemoedig zit ik voor mijn computerscherm, denkend aan de fotomomenten van ieders leven.

De promotie van Google+ bestaat uit een soortgelijk filmpje. Er is gitaarmuziek, er zijn voice-overs van ‘echte mensen’ die hun mening geven over vriendschap en er is een computermuispijltje dat een glimp laat zien van wat er allemaal te doen is.

Toch lukt het me niet om bij deze film te mijmeren over Het Leven, en alle janken-in-de-zomerregen-momenten die ik nog te gaan heb. Dat ligt aan een bepaald aspect van Google+. Het heet ‘Circles’.

In Circles kan je aangeven wat iemand van je is: vriend, kennis, werkrelatie. Of zoals de voice-over het zegt: ‘In je hoofd geef je iedereen een rol. Je weet wel, deze mensen doen ertoe en deze niet. Later zie je pas wie er echt voor je was.’

Op dit punt denk ik: ah, dat wordt gezellig. In Google+ word je dus vrienden met iemand, waarna je hem gaat waarderen op ‘doet er toe’-heid.

Een wereld van sociaal ongemak openbaart zich. De indelingen die je altijd stilletjes in je hoofd maakte, zijn nu met een muisklik zwart-op-wit. Waar plaats je je vrienden? Hoe gaan zij jou indelen? Is het zichtbaar? Moet je voortaan je laptop verbergen als iemand langskomt, omdat hij dan misschien ziet dat jij hem meer een Acquaintance vindt dan een Untouchable? Is Stand-up beter dan RHS? En kunnen vrouwen ook onder Epic Bros vallen? En als er een categorie bestaat die Epic Bros heet, kan er dan niet ook een Lifetime Winning Unicorne Loverfriends-categorie komen?

Misschien zie ik een gigantische stap over het hoofd, een stap die het beoordelen van je vrienden juist heel nuttig en sympathiek maakt. Tot die tijd zou ik graag willen zeggen: we zijn allemáál Epic Bros.

Renske de Greef

    • Renske de Greef