Hillen: NAVO moet haast maken in Libië

Minister Hillen (Defensie, CDA) voorziet problemen binnen de NAVO als eind september de militaire luchtacties boven Libië nog niet zijn beëindigd. „Ik verwacht dat er dan een stevig debat ontstaat in de NAVO”, zei Hillen gisteren tegenover journalisten na afloop van een lezing in Brussel. Zijn opmerkingen hebben in de Tweede Kamer tot verbazing geleid bij enkele fracties omdat hij hiermee afstand lijkt te nemen van zijn collega Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD). D66 en GroenLinks hebben om opheldering gevraagd.

Rosenthal houdt er juist rekening mee dat na september de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-acties wordt uitgebreid. Nu beperken de vier Nederlandse F-16’s zich tot observatie en het handhaven van het vliegverbod boven Libië. Maar volgens Rosenthal gaat Nederland mogelijk bij een volgende verlenging van de NAVO-missie ook actief meedoen met het bombarderen van doelen in Libië. De NAVO zal Nederland hier binnenkort om vragen.

Maar minister Hillen heeft twijfels. „Mensen die dachten dat het gooien van bommen niet alleen de bevolking van Libië helpt maar ook zal leiden tot het vertrek van Gaddafi of tot verandering van zijn beleid, zijn misschien wat naïef geweest”, zei hij. Het was in maart van dit jaar onder anderen de Franse minister van Buitenlandse Zaken Juppé die zei dat het de coalitie dagen of weken zal kosten om de strijdkrachten van Gaddafi te vernietigen, „maar geen maanden”.