Hezbollah noemt Hariri tribunaal ‘politiek gekleurd’

Het Internationale tribunaal in Leidschendam, dat onderzoek doet naar de moord op de Libanese premier Rafiq Hariri in 2005, is politiek gekleurd.

Zo reageerde het Al-Manar televisiestation van Hezbollah vanavond op de door het tribunaal uitgevaardigde arrestatiebevel voor vier Hezbollah-leden. Uit het kamp van de shi’itisch fundamentalistische beweging is verder nog niet gereageerd op het arrestatiebevel dat vandaag werd overhandigd aan de officier van Justitie in Beiroet, meldt persbureau Reuters.

Oud-premier Saad Hariri, tevens de zoon van de vermoorde Rafiq Hariri, verwelkomde de aanklacht tegen de vier verdachten en noemde het een “historisch moment” in de geschiedenis van Libanon. In 2005 kwam zijn vader samen met 22 anderen om toen een bom ontplofte naast zijn auto.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon roept de regering van Libanon op om mee te werken met het arrestatiebevel van het door de VN-gesteunde tribunaal. Hij hoopt dat de nieuwe regering van de door Hezbollah gesteunde premier Najib Mikati de vier verdachten zal uitleveren en zo voldoet aan haar internationale verplichtingen. In de regering van Mikati hebben Hezbollah en haar bondgenoten een meerderheid.

Eerder vandaag vertelde Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad al dat het onwaarschijnlijk is dat de regering de verdachten gaat uitleveren:

“Wat zeker is, is dat Hebollah de verdachten niet zal uitleveren. Onder de verdachten bevindt de zwager en neef van de in 2008 vermoordde Imad Mughniyah. Hij was de belichaming van Hezbollah in de jaren tachtig, zoals Osama bin Laden dat was voor Al-Qaeda. Deze neef is het hoofd van de externe operaties van Hezbollah. Het vorige Libanese kabinet, dat van Saad Hariri, werkte samen met het Tribunaal. Mogelijk zegt de huidige regering die samenwerking op. Dat moeten we nog zien. Bovendien is de status van het tribunaal ondermijnd in het verleden. Aan het begin beschuldigde het mensen op basis van valse getuigenissen, waarin Hezbollah de manipulatie van de Verenigde Staten en Israël zag. Maar de grote vraag is waar Syrië blijft in het hele onderzoek van het tribunaal in Leidschendam. In 2005 werd Libanon volledig gecontroleerd door Syrië. Damascus moet van zo’n grootschalige succesvolle aanslag geweten hebben. Hoe kan het dat er geen Syriërs worden aangeklaagd?”

    • Hans Klis