Harlingen en New York

Beide steden liggen aan het water en van beide maakte Ivo Hendriks (1976) eigentijdse kustgezichten. Zowel bij waddenstad Harlingen als bij wereldstad New York liet hij zich inspireren door oude schilderijen en tekeningen die hij bewerkte. Gemeentemuseum Het Hannemahuis in Harlingen exposeert de komende maanden zeven kunstwerken van Hendriks: vier van de skyline van New York en drie van Harlingen.

Hendriks’ kunstwerken hangen naast de originelen waarop hij ze inspireerde. Het schilderij van het Harlinger Blokhuis (Hermanus Siderius, 1819-1891) toont de bakstenen uitkijktoren die rond 1500 aan de Harlinger kust stond. Hendriks kiest op zijn bewerking andere bakstenen – van een door een Harlinger gefotografeerde ruïne in Thailand die Hendriks vond op internet. Hij stelt zijn werk vaak samen uit beelden van internet die hij talloze malen bewerkt, combineert en reproduceert. Zelf spreekt hij van conceptuele kunst.

Een prent uit 1823 van een kruiende ijsberg bewerkte Hendriks met collages, ten dele ontleend aan de oorspronkelijke aquatint. Zijn stadsgezicht van New York, toen het nog Nieuw Amsterdam heette, baseerde hij op een bekende tekening van cartograaf en aquarellist Johannes Vingboons (1616/1617-1670), die zich in het Nationaal Archief in Den Haag bevindt. Vingboons was een ‘wereldreiziger op papier’. Zelf was hij nooit in Nieuw Amsterdam. De afbeeldingen maakte hij op grond van ooggetuigenverslagen van zeelieden en handelsreizigers en door bestudering van kaarten en aquarellen.

Hendriks heeft een vergelijkbare eigentijdse werkwijze, meent museumdirecteur Hugo ter Avest van het Hannemahuis. „Hij verzamelt honderden beelden van internet. Het verschil is dat hij wel in New York is geweest.” Het is voor het eerst dat er speciaal voor het Hannemahuis vervaardigde kunstwerken zijn gemaakt. Ter Avest: „Dit is de hipste tentoonstelling die we ooit hebben gehad.”

Karin de Mik

T/m 11/9 in Hannemahuis Harlingen. Inl: hannemahuis.nl

    • Karin de Mik