Grootste zeebrug ter wereld geopend in China

De Jiaozhou Baai Brug was ietwat gehuld in mist bij de opening vandaag. Foto CCTV / video

In China is vandaag de langste zeebrug ter wereld geopend. Dat meldt staatszender CCTV. De Jiaozhou Baai Brug verbindt de eilanden Huangdao en Hongdao met de oostelijke havenstad Qingdao op het vasteland. Het waterbouwkundige hoogstandje, dat drie punten met elkaar verbindt, is in totaal 42 kilometer lang: bijna anderhalf keer de lengte van de Afsluitdijk.

Aan de Jiaozhou Baai Brug is vier jaar gebouwd en op het prijskaartje prijkt een bedrag van 1,1 miljard euro. Het megabouwwerk, vandaag dus opengesteld voor verkeer, is 35 meter breed en rust op vijfduizend pijlers die in de zee staan; een record. Bij de bouw is 450.000 ton staal gebruikt wat de brug weerstand biedt tegen aardbevingen met een kracht tot 8,0 op de schaal van Richter. Eergisteren kwam het bouwwerk succesvol door een laatste inspectie.

Doordat de brug in de provincie Shangdong vier kilometer langer is dan een brug in de Amerikaanse staat Louisiana, mogen de Chinezen met recht mogen zeggen de langste zeebrug ter wereld te hebben.

CCTV claimt dat het afval dat gebruikers van de brug zullen veroorzaken gerecycled wordt “zodat daarvan niets in de zee terechtkomt”. Naast de enorme brug werd ook een onderzeese tunnel naar Qingdao geopend voor verkeer.

    • Jules Seegers