Griekse rellen houden aan voor beslissende stemronde

Keiharde botsingen tussen woedende Griekse jongeren en de oproerpolitie duurden voort tot vroeg in de ochtend. Foto Reuters

De botsingen tussen de Griekse politie en demonstranten buiten het parlement in Athene hielden vanochtend tot in de vroege uren aan. Vandaag wacht een beslissende stemronde over het voor Griekenland cruciale bezuinigingspakket.

De draconische bezuinigingen en herstructureringen zijn voorwaarde voor een nieuwe tranche van financiële steun ter waarde van 12 miljard door Europese partners en het Internationaal Monetair Fonds. Maar demonstranten in de straten van Athene zijn woest over de strenge bezuinigingen.

De oproerpolitie zette vannacht traangas in en hanteerden de wapenstok tegen jongeren die met stenen gooiden, winkels plunderden en gebouwen in brand zetten. Het centrum van Athene was gehuld in wolken van traangas en rook van brandbommen. Al heel de dag was het onrustig in de Griekse hoofdstad.

Terwijl de politie de demonstranten probeerde tegen te houden werd onder meer brand gesticht in het gebouw van het ministerie van buitenlandse zaken. Ook werd geprobeerd een bank in brand te steken. Een groot hotel in het centrum werd ontruimd.

Op YouTube staan beelden van de rellen in Athene:
http://youtu.be/K0tHA75Ac5g

    • Jules Seegers