Griekse parlement definitief akkoord met extra bezuinigingen

De Griekse premier Papandreou bracht vanmiddag ook zijn stem uit in het parlement in Athene. Links zijn minister van Financiën Louisa Gouliamaki

Het Griekse parlement heeft in een tweede stemronde vanmiddag definitief ingestemd met het nieuwe bezuinigingspakket van de regering-Papandreou. Nu het pakket daadwerkelijk is geïmplementeerd beslist de EU aanstaande zondag opnieuw 12 miljard euro aan de Grieken over te maken.

In een stemming gisteren spraken de Griekse parlementariërs al in meerderheid hun steun uit voor de bezuinigingsplannen van de regering. De stemming van vandaag ging over de wetten waarin de precieze uitvoering van de maatregelen staat. Van de 286 parlementariërs die hun stem uitbrachten stemden er 155 voor en 136 tegen.

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos zei na afloop van de stemming dat de uitslag Griekenland een sterkere positie geeft op de EU-bijeenkomst van aanstaande zondag. Daar wordt de uitkering van de nieuwe tranche van 12 miljard euro door de Unie en het IMF besproken. Voorzitter van de Europese Commissie Barroso en EU-president Herman van Rompuy lieten na de stemming in een gezamenlijke verklaring weten dat Griekenland met het stemmen voor de nieuwe bezuinigingen een “tweede, beslissende stap” heeft genomen.

Op het moment dat het Griekse parlement over het bezuinigingspakket stemde maakte de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaeuble bekend dat Duitse banken bereid zijn om Griekenland te helpen met het oplossen van zijn financiële problemen. De Franse bankensector besloot afgelopen weekend al om Griekenland te steunen.

Rellen rondom het parlement in Athene hielden tot vanochtend vroeg aan. Anti-regeringsbetogers en leden van de oproerpolitie vochten urenlang om de controle over de straten van de hoofdstad. Volgens de lokale autoriteiten raakten in totaal 181 demonstranten en 131 agenten gewond en werden 38 mensen gearresteerd.

    • Pim van den Dool