Grieks parlement steunt premier

A demonstrator is detained by riot police during anti-austerity protests in Athens, June 29, 2011. Greece's parliament has approved unpopular austerity measures on Wednesday, despite violent protests, to secure international funds to prevent the euro zone's first sovereign default. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: CONFLICT POLITICS BUSINESS CONFLICT SOCIETY) REUTERS

Na een akkoord op hoofdlijnen gisteren is het Griekse parlement vanochtend begonnen aan een debat over de invulling van de bezuinigingen van 28 miljard euro; een voorwaarde voor nieuwe noodhulp.

In financiële kringen wordt verwacht dat de belangrijkste horde genomen is nu het parlement met 155 tegen 138 stemmen vóór de hoofdlijnen van het bezuinigingspakket stemde. Vrijwel overal in Europa openden de beurzen vanmorgen hoger. Maar het gevaar is niet geweken. Kredietverzekeraars achten de kans dat Griekenland binnen vijf jaar zijn 340 miljard euro schuld niet meer kan betalen, nog steeds 80 procent.

De Griekse oppositiepartij Nieuwe Democratie stemde gisteren tegen de bezuinigingsvoorstellen. Maar zij staat wel achter de privatisering van een aantal staatsbedrijven en een aantal andere maatregelen in het bezuinigingspakket. Daarom zou de partij vandaag, nu wordt gestemd over specifieke onderdelen van het bezuinigingsplan, op een aantal onderdelen meestemmen met de socialistische regeringspartij Pasok.

Costas Panagopoulos, directeur van het opinieonderzoeksbureau Alco, zei dat de echte test voor Papandreou nog moet komen, bij de uitvoering van de plannen. „Het probleem voor Papandreou ligt niet in het parlement, het probleem is wat buiten het parlement gebeurt. Niet op het Syntagmaplein, waar maar een paar honderd demonstranten staan, maar wat er gebeurt met alle elf miljoen mensen in Griekenland.”

Dinsdag en woensdag is er fel geprotesteerd tegen de bezuinigingsmaatregelen. Vakbonden hadden een 48-uursstaking uitgeschreven. Veel Grieken maken zich grote zorgen over de forse loonsverlagingen, belastingverhogingen en bezuinigingen op bijvoorbeeld de gezondheidszorg die eraan komen. (Reuters, AFP, AP)

Wat vinden EU-partners: pagina 4-5