Garnalen met roze saus

Afgelopen weekend bezocht ik een culinair evenement in Alphen aan den Rijn. Ik was daar niet alleen omdat ik zelf van lekker eten houd, maar ook voor mijn werk als verslaggever bij de lokale krant van Alphen. Nu vind ik het moeilijk te zeggen of ik daar liever in mijn vrije tijd of voor mijn werk naartoe ga.

In je eigen tijd kun je op een dergelijk festivalletje lekker uitgebreid dineren onder het genot van een wijntje, geniet je van muziek van dat ene leuke bandje en wie weet maak je nog wel een dansje. Ondertussen kun je urenlang bijpraten met het gezelschap dat je hebt meegenomen en is het allemaal leuk, lekker, sociaal en heel gezellig. Aan de andere kant word je als verslaggever als een koningin ontvangen.

Tijdens interviewtjes bij de verschillende restaurantjes werd ik volgepropt met heel veel eten. Na de vraag, ‘Wat is het lekkerste gerecht op uw kaart’, kwam elke chefkok binnen vijf minuten met het bewuste hapje op de proppen. Of ik niet even wilde proeven en of ik er niet een lekker drankje bij wilde drinken. ‘Mjum’, zei ik dan na een paar happen, terwijl ik over mijn buik wreef en mijn handen langs mijn wangen zwaaide.

Toen ik die middag aantekeningen maakte en chefkoks het vuur na aan de schenen legde, kon ik tussen het proeven door ook even aanschuiven bij een cursus barbecuen. Ik viel binnen terwijl de cursisten druk bezig waren met het maken van een barbecuesaus. Deze roze saus, gemaakt van tomaten en olie en pijnboompitten, is binnen no-time klaar en doet het goed bij visgerechten.

Zoals bij onderstaande garnalenprikkers bijvoorbeeld.

15 grote garnalen

handje pijnboompitten

twee romatomaten

2 el fijngehakte peterselie

2 tenen knoflook

snuf pittige paprikapoeder

citroen, olijfolie

goede azijn

versgemalen peper en zout

lange satéprikkers

Maak allereerst een marinade voor de garnalen. Doe dit door een scheutje olijfolie, de peterselie, fijngehakte knoflook en peper en zout met elkaar te mengen. Leg de garnalen in het mengsel en zet een uurtje apart om te marineren.

Laat de garnalen vervolgens goed uitlekken en prik per drie op een satéprikker. Rooster ze op de barbecue, knijp er een half citroentje bovenuit en serveer met het sausje.

Voor de saus rooster je de pijnboompitten in een droge koekenpan. Maal ze fijn met een vijzel. Snijd de tomaten klein en voeg toe aan het pittenmengsel. Blijf malen en doe er een snufje paprikapoeder, een scheutje azijn en een flinke hoeveelheid olijfolie bij.

Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout en wat citroensap. De saus mag lekker dun zijn. Proef tussendoor en voeg eventueel meer peper en zout toe.

Stéphanie Versteeg

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert

    • Stéphanie Versteeg