Frankrijk dropte wapens voor Libische rebellen

Een woordvoerder van het Franse leger heeft dat gisteren bevestigd.

Volgens de woordvoerder zijn begin juni lichte wapens en munitie gedropt voor Libische rebellen in het Nafusah-gebergte, in het westen van Libië. De Franse krant Le Figaro berichtte eerder dat het onder meer ging om raketwerpers en anti-tankraketten. Frankrijk heeft zijn NAVO-bondgenoten niet geïnformeerd over de heimelijke bewapening van de opstandelingen. De legerwoordvoerder zegt dat de opstandelingen de wapens nodig hadden om zichzelf te kunnen beschermen.

Eerder dit jaar nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan die de NAVO het recht geeft om „met alle mogelijke middelen” burgers in Libië te beschermen. Naast wapens hebben de Fransen ook water, voedselpakketten en medicijnen gedropt.

Binnen de NAVO verschillen de coalitielanden van mening over de vraag of de rebellen moeten worden bewapend. Omdat de strijd tegen dictator Gaddafi al maanden duurt, zijn er landen die stellen dat het een succesvol einde van de NAVO-missie kan bespoedigen. De Nederlandse minister Hillen (Defensie) noemde het gisteren in Brussel „naïef” om te denken dat Gaddafi met alleen luchtaanvallen kan worden verdreven.

Groot-Brittannië heeft kritiek op de Franse wapenleveranties. „Dit is niet iets wat we zouden moeten doen”, aldus Gerald Howarth, de Britse onderminister van Defensie. Howarth benadrukte dat zijn land geenszins van plan is om het Franse voorbeeld te volgen.

Gisteren kreeg de Nationale Overgangsraad van de Libische rebellen een eerste tranche hulpgeld ter waarde van 100 miljoen dollar. Het geld komt uit een speciaal fonds, dat door westerse landen is opgebouwd uit in beslag genomen tegoeden van het Gaddafi-regime. Met de financiële injectie kan de raad salarissen uitbetalen en brandstof kopen. (AFP, BBC)