Expat-blad biedt soms frisse, soms saaie blik op Nederland

Extreem chaotisch, noemt een Japanner het Nederlandse verkeer in een nieuw blad voor expats. Die bladen zijn soms saai, soms ook fris.

Als u wat over Nederland wilt leren, zou u eens een van de Nederlandse expat-bladen moeten lezen: Engelstalige tijdschriften voor de expatriates die hier wonen. In de schappen liggen twee nieuwe titels, Gateway Magazine en The International Correspondent en er is het al dertien jaar bestaande The XPat Journal.

Eerste indruk, na het zien van de covers: het zijn saaie bladen. Op de weinig spetterende voorpagina’s staan respectievelijk Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW, „super lawyer” Jan Louis Burggraaf van advocatenkantoor Allen & Overy en weliswaar een sensuele foto van Candy Dulfer (want North Sea Jazz), maar we lezen: health care special. Drie keer saai dus, zou je denken.

Toch zijn de bladen best aardig. En zoals gezegd: je leert nog eens wat. Wientjes bijvoorbeeld vertelt in Gateway Magazine nu eens niet over het pensioenakkoord of de kredietcrisis, maar over zijn tijd vóór VNO-NCW. Over het familiebedrijf Ucosan, producent van badkameronderdelen. Wientjes was een sanitairmagnaat, en verkocht het bedrijf aan Villeroy & Boch. „In de jaren zeventig werden wastafels, ligbaden, toiletten, zonder echt design geproduceerd. Iets wat je je tegenwoordig niet meer voor kunt stellen.”

Vervolgens spreekt Wientjes natuurlijk over de concurrentiepositie van Nederland. Want Gateway Magazine richt zich heel erg op de economisch geïnteresseerde expat. De rubriek Industry watch portretteert de zes grote havens van Nederland: Rotterdam, Amsterdam, Zeeland, Moerdijk, Groningen en Den Helder. Ook Alexander Rinnooy Kan (SER) heeft medewerking verleend aan het blad, als auteur van Leadership in an international world.

The International Correspondent richt zich natuurlijk ook op zakenmensen, want ja: expats. Toch is dit blad toegankelijker, meer een echt tijdschrift. Met relatief leuke rubriekjes. Voorin al meteen Arrivals & Departures: een expat die Nederland verlaat (een 28-jarige Amerikaan, die hier vier jaar heeft gewoond) en één die net in Nederland komt wonen (een 63-jarige Japanner, nu vier weken hier).

Beiden reageren kort op een paar vragen. Waarom gaat u Nederland verlaten? Wat vindt u het meest irritant aan Nederland? Spreekt u Nederlands?

„Nederland is propvol”, vindt de Amerikaan. „Het verkeer is extreem chaotisch”, vindt de Japanner. Dat doet Correspondent beter dan Gateway, waar één expat een hele pagina krijgt om dezelfde faits divers te vertellen.

En Correspondent heeft meer strooigoed. Hier een lijstje van de tien grootste Nederlandse advocatenkantoren – de top-3: NautaDutilh (279 advocaten), De Brauw Blackstone Westbroek (258), Houthoff Buruma (245). Daar de rubriek Silly Questions, waarin een actueel Nederlands onderwerp wordt uitgelegd aan de buitenlandse expat. Ook heel aardig: de Hand Shake Top 10: de mensen die je in Den Haag moet kennen om verder te komen in het bedrijfsleven. Op 1 Wientjes (die weer!). Verder voorspelbaar: Rinnooy Kan (die ook weer), Wellink (DNB), Van der Veer (Shell). Maar ook, echt waar, op 10: Frits Wester (RTL). „Misschien raar, een journalist in deze lijst, maar Wester kent iedereen in politiek Den Haag.” Ook gelezen: The biggest tax haven you’ve ever heard of: Holland, over de enorme fiscale voordelen van Nederland voor buitenlanders.

Het is maar te hopen dat de expats niet ook het Britse Monocle lezen, het duimdikke blad voor ‘international affairs, business, culture & design’. Deze maand publiceert het de jaarlijkse Quality of Life Checklist met de 25 meest leefbare steden ter wereld. De winnaars: Helsinki, Zürich en Kopenhagen. Geen Amsterdam op de lijst. Sinds 2008, toen de hoofdstad op 18 stond, staat Nederland al niet meer in Monocles lijst. Maar goed, Londen heeft de top-25 dit jaar ook niet gehaald. Helsinki wel dus: „Een stad die zichzelf echt en fundamenteel verbetert, deze mooi vormgegeven hoofdstad in het noorden springt alleen al voor moed naar nummer één.”

    • Peter Leijten