Evenementen moeten politie-inzet betalen

Minister Opstelten (Veiligheid, VVD) wil de kosten van politie-inzet doorberekenen aan organisatoren van commerciële evenementen, zoals Sail en Pinkpop. Hij maakt een uitzondering voor betaald voetbal en andere sportcompetities.

Een wetsvoorstel met deze strekking heeft hij vandaag voor advies gestuurd aan onder meer gemeenten, de Vereniging van Evenementenmakers en de KNVB. Het plan werd al aangekondigd in het regeerakkoord. Na de zomer zal Opstelten het wetsvoorstel aan de ministerraad voorleggen.

Doel is organisatoren te dwingen zelf meer mankracht in te huren. Opstelten wil alleen kosten doorberekenen van politietaken die ook door beveiligers of verkeersregelaars kunnen worden gedaan. Het betaald voetbal hoeft niet te betalen omdat, zegt een woordvoerder, Opstelten kiest voor incidentele evenementen. Want die zijn in aantal sterk gegroeid. Begin jaren 80 waren er jaarlijks zo’n 150 evenementen met meer dan 5.000 bezoekers, in 2007 waren het er 700. In 2009 besteedden agenten 490.000 uren aan handhaving bij evenementen, aldus het ministerie.

Voor gratis toegankelijke evenementen (zoals Sail) geldt dat de helft van de politiekosten wordt doorberekend. Voor besloten commerciële evenementen (Pinkpop) wordt alle politie-inzet doorberekend. De burgemeester blijft bepalen hoeveel agenten worden ingezet. Organisatoren kunnen geen agenten ‘kopen’. Opstelten wil dat organisatoren zelf voldoende beveiligers gaan inzetten zodat minder agenten nodig zijn.

Openbare evenementen van nationale betekenis (zoals intocht van Sinterklaas, Koninginnedag en Elfstedentocht) kunnen op gratis politie-inzet rekenen. Dit geldt ook voor benefietconcerten en -evenementen.

Pinkpop-organisator Jan Smeets vindt het niet eerlijk dat het betaald voetbal buiten schot blijft, zei hij vanmorgen op Radio 1. GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi twitterde: „Voetbalbobo’s ontspringen de dans.” Een woordvoerder van de Vereniging van Evenementenmakers heeft nog niet het hele plan kunnen lezen, maar is „niet blij” met de strekking. Hij noemt het „bizar” dat voetbal buiten de regeling valt. „Een heel groot deel van de politie-inzet zit in het voetbal. Daarbij, naar evenementen komen mensen voor het feest. Bij voetbal ligt dat anders.” De KNVB wilde nog niet reageren.

Al in 1999 onderzocht een werkgroep in opdracht van het kabinet mogelijkheden kosten door te berekenen. Die werkgroep concludeerde toen dat dit alleen wenselijk was in „uitzonderlijke situaties” waarbij sprake was van „excessieve politie-inzet”. Hiervan was volgens de werkgroep „in elk geval sprake” in het betaald voetbal. Het ministerie kon vanmorgen niet zeggen hoeveel politie-uren opgaan aan betaald voetbal.