Europese Commissie presenteert voorstel voor hogere EU-begroting

European Commission President Jose Manuel Barroso (L) and EU commissioner for Financial Programming and Budget Janusz Lewandowski (R) hold a joint press conference to present the Commission's proposals for the 2014-2020 Multi-Annual Financial Framework on June 29, 2011 at the EU Headquarters in Brussels. AFP PHOTO / GEORGES GOBET Voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso (links) en eurocommissaris Janusz Lewandowski (Begroting) presenteren het voorstel voor een nieuwe meerjarenbegroting. Foto AFP/Georges Gobet

De Europese Commissie wil de begroting van de Europese Unie verhogen naar bijna 1 biljoen euro, deels te financieren via een Europese heffing op financiële transacties.

De voorgestelde belastingen zijn ontworpen om de afdrachten van de EU-lidstaten te verlagen en tegelijkertijd de begroting van de EU op te schroeven met ongeveer 5 procent voor de periode 2014-2020.

“In deze tijd van bezuinigingen in de hele Europese Unie heeft de Europese Commissie een ambitieus maar realistisch voorstel ingediend,” aldus eurocommissaris Januz Lewandowski (Begroting). Het betreft een voorstel waarover lidstaten en parlement gaan onderhandelen. Lewandowski voorspelde eerder al “moeilijke onderhandelingen”.

In de meerjarenbegroting wordt altijd vastgelegd waar het Europese geld – nu 0,9 procent van het gezamenlijke bruto binnenlands product van de 27 EU-landen – in zeven jaar precies heen gaat. In de nieuwe begroting zou 376 miljard euro gaan naar cohesiefondsen om armere regio’s te helpen en 372 miljard naar landbouwsubsidies.

Het Europees parlement stemde eerder deze maand in met verhoging van de begroting met “zeker 5 procent”. Daarmee gaat het parlement lijnrecht in tegen enkele EU-landen, waaronder Nederland, die de EU-begroting juist willen bevriezen. Voorlopig wordt er niets beslist. De onderhandelingen over de komende meerjarenbegroting, die loopt van 2014 tot en met 2020, beginnen later deze zomer en kunnen een jaar duren.

In een eerste reactie liet minister Jan Kees de Jager (CDA, Financiën) gisteravond weten: “Ik steun de introductie van Europese belastingen niet. (…) Belastingen zijn een nationale competentie.” En staatssecretaris Ben Knapen (CDA, Europese Zaken) zei: “Na eerste lezing zie ik erkenning voor de netto problematiek en het belang van een budget dat sterker is op innovatie, concurrentiekracht en veiligheid. We zijn er echter nog lang niet. Nederland wil substantieel lagere afdrachten en het EU-budget is te hoog.”

    • Bart Hinke