Europese beurzen positief met Griekse stemming in vooruitzicht

Greek Prime Minister George Papandreou, first left seated, applauds with his party parliament members, after they vote the new austerity measures in the Greek Parliament in Athens Wednesday, June 29, 2011. Greek lawmakers approved a key austerity bill needed to avert default, in a move welcomed by the global markets and the European Union. Draft legislation to implement details the euro 28 billion ($40 billion)austerity package will be put to the vote Thursday. (AP Photo/Eurokinissi, Giorgos Kontarinis) ** GREECE OUT ** De Griekse premier George Papandreou, de eerst zittende links, applaudiseert met zijn partijleden in het parlement na de eerste stemronde voor zijn bezuinigingsplan. Foto AP / Eurokinissi / Giorgos Kontarinis

Met de beslissende stemronde voor het bezuinigingsplan in Griekenland in het vooruitzicht, zijn de Europese aandelenbeurzen vandaag gestegen. Beleggers zijn optimistisch nadat met het plan in de eerste ronde werd ingestemd in het Griekse parlement. Dit meldt persbureau Reuters.

Met de eerste instemming gisteren is het vertrouwen van beleggers gestegen. Met de omvangrijke bezuinigingsoperatie is voldaan aan een belangrijke voorwaarde voor steun van de Europese Unie en het IMF aan Griekenland.

Vooral banken, getroffen door de schuldencrisis in de eurozone, doen het vandaag goed.

Ondertussen hielden rellen in de Griekse hoofdstad Athene de afgelopen nacht aan tot vanmorgen vroeg. Veel Grieken zijn het niet eens met de draconische bezuinigingen en belastingverhoging die in het plan staan.

Het debat in het Griekse parlement over het plan van premier George Papandreou is vanmorgen vroeg rond half acht voortgezet. De verwachting is dat de beslissende stemronde rond 12.00 uur vanmiddag zal plaatsvinden.

    • Peter van der Ploeg