‘Europa valt uit elkaar’

(Tekening Kap)

Altijd goed om te weten wat anderen van je vinden, ook al is het oordeel negatief. Daarom is het hoofdartikel interessant waarin de New York Times hard uithaalt naar het gebrek aan leiderschap (is dat trouwens niet een erg Amerikaans begrip?) in Europa.

Het openingssalvo zet meteen de toon:

The survival of the common European Union currency, free movement across national borders and trans-Atlantic collective security are all in serious doubt. Europe’s leaders are in denial or paralyzed.

How could any European leader let these pillars of the Continent’s well-being be jeopardized? The problem is there are no European leaders, just a German chancellor, a French president, an Italian prime minister and others who profess a continental vision but never look much beyond their local political interests.

Overigens is dit een refrein van een klacht die steeds vaker te horen is in de VS. Lees bijvoorbeeld dit artikel van Charles Kupchan, zeker niet zo’n stereotype Amerikaanse Europahater. Of blader door de commentaren bij het hoofdartikel van de Times. Zoals dat van mensen die opmerken: zou je niet vrijwel hetzelfde  kunnen zeggen over de VS?

 

    • Marc Leijendekker