Een man voor Moss

Het Britse fotomodel Kate Moss stapt zaterdag in het huwelijksbootje. Na enkele roemruchte relaties mag Jamie Hince van The Kills een ring om haar vinger schuiven.

British model Kate Moss and her boyfriend, British musician Jamie Hince walk the red carpet during the Vogue Icons 2008 celebration event in Beijing, China Saturday, Dec. 6, 2008.(Photo By Li Bonan/Color China Photo/AP Images) ASSOCIATED PRESS

‘Hij knipte het licht aan, knielde naast haar bed en vroeg haar ten huwelijk, met een antieke ring ter waarde van meer dan tienduizend pond. Ze was dolblij en zei onmiddellijk ‘ja’’, berichtten de Britse kranten afgelopen februari. Hoe rebels en rock-‘n-roll Kate Moss (37) ook mag zijn, een diamanten verlovingsring en een sprookjesbruiloft vindt ze niet te versmaden. Aanstaande zaterdag wordt beau Jamie Hince (41), nadat hij officieel toestemming heeft gevraagd aan de vader van de bruid, haar echtgenoot. Hij maakt daarmee een eind aan de vrijgezellenstatus van het model, dat al een dochter heeft uit een eerdere relatie, maar nooit trouwde.

De meest bekeken vrouw ter wereld huilde, naar verluidt, tranen met tuiten toen ze op tv de plechtigheden rond prins William en Kate Middleton volgde. En dat terwijl ze vlak na de aankondiging van het koninklijk huwelijk strijdbaar opmerkte: „We zullen zien welke Kate de mooiste bruiloft krijgt!”

Die van Moss wordt in elk geval het luidruchtigst; ze trouwt tenslotte een rockster (Hince is gitarist/zanger/liedjesschrijver van het rauwe duo The Kills). Voor zaterdag heeft ze iets georganiseerd dat nu al wordt omschreven als een ‘mini-Glastonbury’– naar het beroemde popfestival waar jaarlijks meer dan honderd optredens te zien zijn. Moss’ trouwfeest wordt naar verwachting opgeluisterd met concerten van The Rolling Stones, Snoop Dogg, Iggy Pop, Primal Scream en The Clash. Geen coverbands, maar de échte.

Kate kan deze muzikanten vragen dankzij haar warme relaties met de popwereld. Ze is elk jaar op Glastonbury – waar ze de nog altijd populaire trend van kaplaarzen onder een kort afgeknipte spijkerbroek lanceerde, en is vaak als een van de eersten op de hoogte van nieuw poptalent. Sinds de verbroken relatie met Johnny Depp had ze met meerdere muzikanten verkering. Op het destructieve af was haar liefde voor zanger/gitarist Pete Doherty, toen al bekend om zijn onmatige drugsgebruik. Het was in 2005, tijdens de opnamen van een nieuwe cd van zijn band Babyshambles, dat Moss in een studio werd gefotografeerd terwijl ze cocaïne snoof. Die foto’s, afgedrukt op de voorpagina’s van Britse kranten, betekenden bijna het einde van haar carrière, toen meerdere bedrijven (H&M, Chanel) de contracten opzeiden. Maar Moss bezocht een afkickkliniek, verbrak na enige kopzorg de relatie met Doherty en zag haar kansen keren. Inmiddels heeft ze meer reclamedeals dan vóór 2005, en is ze, op Gisele Bündchen na, het best betaalde model ter wereld.

We kunnen ons kleden als Kate en ruiken als Kate – ze ontwerpt collecties voor de Britse keten Topshop en lanceerde vier eigen parfums. Pogingen om zelf door te dringen tot de popwereld hebben tot nog toe niet veel opgeleverd, afgezien van gast-optredens tijdens concerten van Babyshambles, een deuntje op de tamboerijn in een nummer van Oasis (in 1999) en een duet met Primal Scream. Een kleine crisis in de relatie met Jamie Hince ontstond toen Moss in de zomer van 2009 zijn tas in het zwembad gooide. In de tas zat een laptop met daarop basistracks van nieuwe Kills-liedjes. De tracks gingen verloren, maar de ruzie werd bijgelegd. Dit weekend volgt, in haar huis in Oxfordshire, het drie dagen durende huwelijksfeest.

Onder de ongeveer driehonderd gasten bevinden zich in elk geval haar moeder Linda, Alison Mosshart (The Kills), Jade Jagger, Stella McCartney, Sadie Frost en Bella Freud.

Ex-geliefde Pete Doherty is niet van de partij – hij zit op dit moment een straf uit van zes maanden, wegens cocaïnebezit.

    • Hester Carvalho