Duitsland beziet crisis met pessimisme

Met scepsis en een forse dosis Duits pessimisme is in Berlijn gereageerd op het nieuws dat het Griekse parlement gisteren akkoord is gegaan met het nieuwe bezuinigingspakket van de regering-Papandreou. Sommige Duitse media hadden er haast verlekkerd op gepreludeerd dat de volksvertegenwoordiging in Athene de ingrijpende saneringsmaatregelen zou afkeuren.

De boulevardkrant Bild, in de Griekse crisis een belangrijke uitlaatklep voor de Duitse vox populi, kopt vandaag onder een foto van gewelddadige rellen in Athene: Griechen prügeln Spar-Paket durch, Grieken slaan bezuinigingen er doorheen. Uit het artikel spreekt bezorgdheid.

Het nieuws over de goedgekeurde maatregelen – voor Europa, Duitsland en de euro niet per se slecht – wordt overschaduwd door de maatschappelijke onrust in Griekenland en de kommervolle reacties van Duitse economen. Zo zegt econoom Stefan Homburg van de universiteit van Hannover, dat de Grieken hun schulden nooit kunnen terugbetalen en dat bij verdere steun aan het land „de eurozone kapot gaat.”

Alle horrorscenario’s zijn de laatste dagen uit de kast gehaald, met Bild en Der Spiegel voorop. Dit gerenommeerde weekblad kwam onlangs met een omslagverhaal waarop in grote letters stond: ‘Plotseling en verwacht. Necrologie van een gemeenschappelijke munt’. De euro werd voortijdig ten grave gedragen. En wel met zo’n stelligheid dat lezers zich afvroegen waarom het blad geen ruimte liet voor andere scenario’s. „Het is niet uitgesloten dat het minder slecht afloopt dan u suggereert”, zo klonk het nuchter.

De reacties op ‘Griekenland’ doen denken aan de recessie die Duitsland twee jaar geleden na de kredietcrisis trof. Met een gepast gevoel voor zelfkwelling werd hierover bericht als was het einde der tijden nabij. Duitsland zou er de komende tien jaar niet meer bovenop komen, de regering-Merkel had een existentieel probleem, et cetera.

Een paar maanden later groeide de Duitse economie weer uitbundig. Nu waarschuwen Duitse economen dat de groei ernstig bedreigd wordt door de Griekse crisis en wel eens van korte duur kan zijn. Maar intussen exporteert Duitsland gewoon verder, blijft de binnenlandse vraag op peil en is er meer geld dan ooit.

Minister van Financiën Wolfgang Schäuble bood in een interview een beetje tegenwicht aan het kenmerkende pessimisme van zijn landgenoten. De Europese eenheid is door de schuldencrisis van Athene niet in gevaar, zei hij. Vandaag hoopt Schäuble met de Duitse banken een akkoord te tekenen over vrijwillige deelname aan de financiële redding van Griekenland.

Joost van der Vaart

    • Joost van der Vaart