Duitse banken zijn bereid om Griekenland te helpen

Caption: Deutsche Bank CEO Josef Ackermann attends the annual shareholders meeting in Frankfurt May 26, 2011.Deutsche Bank shareholders gather in Frankfurt on Thursday as the lender faces a leadership vacuum and a raft of legal issues tied to its role during the financial crisis. REUTERS/Alex Domanski (GERMANY - Tags: BUSINESS) Deutsche Bank topman Josef Ackermann, 26 mei in Frankfurt. Reuters / Alex Domanski

De Duitse banken zijn bereid om te helpen bij het oplossen van de Griekse schuldencrisis.

Dat heeft de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaeuble vanmiddag gezegd, meldt persbureau Reuters. Hij heeft de toezegging gehad van de banksector na een ontmoeting met Duitse bankiers. Volgens Schaeuble zullen private investeerders 3.2 miljard euro bijdragen.

De details van de hulp aan Griekenland moeten nog uitgewerkt worden, vertelt Deutsche Bank topman Josef Ackermann. Maar volgens hem fungeert het plan van de Franse banken als “basis”. De Franse banksector besloot afgelopen weekend om Griekenland te helpen door een aanzienlijke herstructurering van diens schulden te accepteren.

In het Franse plan worden twee opties genoemd om Griekenland te helpen. De eerste optie is dat Griekse schulden voor een periode van dertig jaar worden gefinancierd, tegen een investering van minimaal 70 procent van de oorspronkelijke opbrengst die ze ontvangen in nieuwe, Griekse staatsobligaties. Die worden volledig gedekt door obligaties van landen met een AAA-rating, supranationale instituten of Europese agentschappen. In de tweede optie geldt een minimale investering van 90 procent (bij voorkeur 100 procent) van het aandeel dat ze ontvangen in nieuwe Griekse staatsobligaties met een looptijd van vijf jaar en een rente van 5,5 procent.\

Hulp van banken aan het oplossen van de Griekse schuldencrisis wordt gezien als potentieel schadelijk voor het herstel van de Griekse economie. Financiële markten en kredietbeoordelaars zouden hulp kunnen zien als een voorteken van een Grieks faillissement. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurozone en scheidend directeur van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, waarschuwden al eerder voor dat gevaar.

    • Hans Klis