Donner: integratie zelf doen

De Tweede Kamer debatteerde gisteren over de nieuwe „integratievisie” van minister Donner (Binnenlandse Zaken).

Het belangrijkste principe van integreren in Nederland wordt dat immigranten geheel zelf verantwoordelijk worden voor hun integratie. Dat uitgangspunt van de nieuwe „integratievisie” van minister Donner ontmoette gisteren veel kritiek bij oppositiepartijen.

PvdA’er Martijn van Dam noemde het een „historische vergissing” om integratie geheel aan migranten zelf over te laten. Die gedachte is volgens hem voor een groot deel verantwoordelijk voor de huidige integratieproblemen. „We hadden toch geleerd dat het verkeerd is om te denken dat het vanzelf wel goed komt?” Tofik Dibi (GroenLinks) betoogde dat de minister net zo goed zijn eigen positie kon afschaffen, als de overheid toch niets meer aan integratie deed. D66’er Gerard Schouw verwierp de gedachte dat er iets mis was met de multiculturele samenleving.

PVV’er Joram van Klaveren pleitte er gisteren voor dat immigranten van de derde generatie voortaan, net als hun ouders en grootouders, in de statistieken ook moeten worden aangeduid als ‘allochtoon’. Het voorstel werd door alle andere Kamerfracties volkomen genegeerd. Van Klaveren vindt het belangrijk dat criminaliteit onder deze derde generatie van migranten apart geregistreerd wordt, omdat anders criminaliteitscijfers van autochtonen stijgen. (NRC)