Diversen

Rotterdam 2002 Arboretum Trompenburg (Princes van de Nacht, bloeit slechts 1 nacht). Foto: Walter Herfst

Deventer Op Stelten

Zo’n 140 voorstellingen staan er op het internationaal theaterfestival Deventer Op Stelten, De historische binnenstad en de IJsseloevers zijn tussen 1 en 3 juli één groot buitenpodium. Er zijn optredens van o.a. het Franse gezelschap Compagnie Carabosse, die een speciale illuminatie maakt: Installation de Feu. Er is een poëtisch wandelparcours met tweeduizend vuurpotten en vuurinstallaties en een ‘Saurus Parade’ met reusachtige saurussen en prehistorische vogels.

Inl www.deventeropstelten.nl

Dichtersmarathon

Op vrijdagavond 1 juli is de tweede editie van de Dichtersmarathon in de Amsterdamse Tolhuistuin. Vanaf 20u treden zo’n dertig dichters achter elkaar op: ieder leest twee gedichten van zichzelf én een gedicht van een buitenlandse dichter, in het Nederlands vertaald. Met o.a. Willem Jan Otten, Hagar Peeters, Ester Naomi Perquin, K. Schippers en Tommy Wieringa. www.dichtersmarathon.nl

Zeedorpenlandschap

Zondag 3 juli is er een natuurwandeling vanaf Zandvoort over het Wurmenveld en het Kraansvlak naar Bloemendaal aan Zee en weer terug via het Duinpieperpad met zijn zeedorpenlandschap en natte duinvalleien.

Vertrek 18u vanaf het spoor-fietstunneltje in Zandvoort-Noord, einde Wattstraat. Verrekijker, drinken en eten meenemen. Duur: 4 uur. Deelname is gratis. Aanmelden vooraf is niet nodig. Inl 06-1545 6107 of www.ivn.nl/zuidkennemerland.

Trompenburg

De geschiedenis van Trompenburg Tuinen & Arboretum in Rotterdam gaat terug tot 1820. Hendrik Wachter betrok toen het huis Zomerlust, één van de vele buitenplaatsen in het ambacht Kralingen. Door de jaren heen is de tuin gegroeid tot de huidige oppervlakte van 8 hectare en de tuinstijlen die in de loop der jaren in de mode waren zijn bewaard gebleven. Op woensdag 6 juli en 10 augustus 14u zijn er rondleidingen olv een gids.

Res 010-2330166 of via reserveren@trompenburg.nl

Grijze massa

De Belgische kunstenaar Edith Dekyndt legt relaties tussen kunst en wetenschappelijk onderzoek. Ze was de afgelopen twee maanden artist-in-residence op de Radbouduniversiteit. Op maandag 4 juli vanaf 19u30 onderzoekt ze samen met wetenschappers van het FC Donderscentrum en de Radboud Universiteit Nijmegen de relatie tussen kunst en hersenonderzoek in het symposium Grijze massa in het Huygensgebouw. Het is voor iedereen gratis toegankelijk.

Inl www.edithdekyndt.be

Zomerse Zondagen

In het Gemeentemuseum Den Haag zijn op 3 juli en 14 augustus Zomerse zondagen. Er is een workshop keramiek beschilderen, in de binnentuin kan gepicknickt worden, er is een kindertour en een rondleiding over de expositie Pronkzucht aan het hof. Keizerlijk porselein uit Shanghai.

Inl www.gemeentemuseum.nl

Dordtse boekenmarkt

Bijna 600 kramen met antiquarische en tweedehands boeken staan 3 julii tussen 10-17u30 op de Dordtse Boekenmarkt. Het thema is architectuur. In de bibliotheek van Dordrecht is ook een expositie over architectuur, in de Kunstkerk zijn debuterende schrijvers, er is muziek en de tassen van drie jonge ontwerpers zijn te koop op de OneDayShop bij Intermezzo.

Inl www.dordtseboekenmarkt.nl