De Zeeuw kondigt transfer van Ajax naar Spartak Moskou aan

De Zeeuw won behalve twee landstitels de beker in 2010. Hij scoorde in die finale tegen FC Twente. Foto NRC / Bas Czerwinski

Middenvelder Demy de Zeeuw is het met de Russische gigant Spartak Moskou eens geworden over een transfer. Zijn huidige werkgever Ajax kwam eerder al een afkoopsom van de Oranje-international overeen.

De landskampioen vangt naar verluidt rond de 8 miljoen euro voor de onder trainer Frank de Boer tot de bank veroordeelde Gelderlander. De Zeeuw zelf had wat meer bedenktijd nodig voor de transfer, maar vanochtend zegt hij op zijn twitter-account dat hij eruit is.

“Goedemorgen, de komende dagen heb ik een medische keuring en als dat goed gaat vertrek ik voor 3 jaar naar Spartak Moskou. Gesprekken met beide partijen hebben me uit eindelijk doen besluiten om voor Spartak te kiezen en niet bij Ajax te blijven.”

De transfer is in die zin opvallend dat er geen enkele Nederlander in de Russische competitie speelt. De Zeeuw komt bij Spartak wel een oud-ploeggenoot van AZ tegen: de Braziliaanse spits Ari.

De Zeeuw is afkomstig uit de jeugd van Go Ahead Eagles en werd in 2005 door AZ overgenomen. Na vier jaar in Alkmaar kwam hij naar Ajax waar hij afgelopen seizoen kampioen werd. Eerder lukte hem dat in 2009 met AZ.

In die jaren schopte De Zeeuw het tot het Nederlands elftal maar onlangs dreigde hij uit de gratie te raken bij bondscoach Bert van Marwijk. De middenvelder zegde op het nippertje af voor een oefentrip naar Zuid-Amerika. Hij was fysiek en mentaal moe. Van Marwijk toonde zich ontstemd. De vraag zal zijn of De Zeeuw zich in de weinig bekeken Russische competitie weer in de kijker kan spelen.

    • Jules Seegers