De Tour van Andy Schleck

Leopard Trek's Franck (R) and Andy Schleck of Luxembourg wait for the start of the third stage of the Tour de Suisse cycling race in Brig June 13, 2011. REUTERS/Denis Balibouse (SWITZERLAND - Tags: SPORT CYCLING) REUTERS

3Doc: Andy Schleck’s tourNederland 3, 21.30-22.30 uur; vanaf vrijdag week lang op Holland Doc 24

Het is aan de vooravond van de Tour de France goed om te weten dat Andy Sckleck maar met één doel voor ogen vertrekt: hij zál winnen.

De Deense regisseur Niels Christian Jung legde deze vastberadenheid vast. Hij volgde de Luxemburgse wielrenner een jaar lang, wat een bijzondere en boeiende inkijk heeft opgeleverd in het sportleven van Andy Schleck. Die tussen de bedrijven door ook weleens als babysitter van zijn nichtje fungeert, maar het is duidelijk dat de racefiets het middelpunt van zijn bestaan vormt. Er is vast een andere liefde in zijn leven, maar we komen het niet te weten.

Ook onbesproken blijft de vraag waarom de gebroeders Andy en Frank Schleck met Bjarne Riis hebben gebroken, hoewel deze Deense wielermanager, die nu concurrent Alberto Contador onder zijn hoede heeft, wel aan het woord komt.

Wat fascineert, en niet-ingewijden zal verbazen, is de minutieuze en op wetenschappelijke leest geschoeide voorbereiding waaraan topwielrenners zich onderwerpen. Zie het mysterieuze gecijfer met wattages en zie ook hoeveel werk Schleck maakt van zijn houding op zijn tijdritfiets.

Neem ook kennis van zijn afkeer van afdalingen. Dat maakt de dood van zijn ploegmaat én vriend Wouter Weylandt des te dramatischer. Deze Belg kwam dit jaar om het leven door een val in een afdaling. Het leidt bij Schleck tot enige twijfel aan de zin van zijn wielerleven. Even maar. Hij is klaar voor de Tour.

John Kroon

    • John Kroon