Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Geopolitiek

De Palestijnse president Abbas bezoekt Den Haag. Wat wil hij van Nederland?

Palestinian President Mahmoud Abbas (R) shakes hands with President of the Dominican Republic Leonel Fernandez during their meeting in the West Bank city of Ramallah June 19, 2011. REUTERS/Fadi Arouri/Pool (WEST BANK - Tags: POLITICS)
Palestinian President Mahmoud Abbas (R) shakes hands with President of the Dominican Republic Leonel Fernandez during their meeting in the West Bank city of Ramallah June 19, 2011. REUTERS/Fadi Arouri/Pool (WEST BANK - Tags: POLITICS) REUTERS

Vandaag begint de Palestijnse president Abbas aan een driedaags bezoek aan Nederland. In september willen de Palestijnen een onafhankelijke Palestijnse staat uitroepen. Om de kans te vergroten dat de VN daarmee instemmen, is steun van de wereldgemeenschap vereist. Daarom reist Abbas al een aantal maanden de wereld over om steun te verwerven. Zijn de Palestijnen straks echt onafhankelijk? En wat is er nodig om een soevereine staat te zijn?