De beste televisie van de maanden mei en juni

Onder politieke druk om het publieke omroepbestel te hervormen, nemen de verwijten en ruzies tussen zendgemachtigden onderling en met de overkoepelende NPO langzamerhand grimmige vormen aan. Het lijkt soms wel of er een burgeroorlog in Hilversum staat uit te breken.

Des te verheugender is de constatering dat het met de kwaliteit van de programma’s helemaal niet slecht gaat. De maanden mei en juni boden ondanks de vroege zomerslapte tal van verrassingen, ook uit onverwachte hoeken.

Art Rooijakkers betoont zich een prettig ontspannen soort presentator in de documentaireserie Lola zoekt Brood (AVRO). Schrijver Abdelkader Benali overtuigt voor het eerst in dezelfde rol bij Het beloofde land (NTR) over Nederlanders met een migrantenachtergrond. Van de financieel-economische serie Goudzoekers (VPRO) valt veel op te steken en Andere tijden Sport (VPRO/NOS) beleeft een goed seizoen, vooral dankzij de aflevering over Bettine Vriesekoop.

Aan het eerste serieuze politiek-maatschappelijke debatprogramma Het filosofisch kwintet (HUMAN) moet nog wat geschaafd worden, maar na twee afleveringen dient het zich al aan als een potentieel belangrijke aanwinst. Het derde seizoen van Toren C (VPRO) haalde net niet de top-5 van de onvergelijkbare appels en peren, eigenlijk alleen maar omdat we al wisten hoe onnavolgbaar Margôt Ros en Maike Meijer zijn.

5. Mooi was die tijd (NTR). Enigszins verscholen kleinood geeft in alle eenvoud op toegankelijke wijze geschiedenisles. Een gemiddeld gezin van drie generaties betreedt in elke aflevering een ander decennium van de twintigste eeuw en moet de voor- en nadelen van gezelligheid rond de radio of afgedwongen seksuele voorlichting aan den lijve ondergaan. Voor wie het allemaal zelf heeft meegemaakt soms ontroerend.

4. Nick & Simon - The American Dream (TROS). Ontwapenende realitysoap van Volendams duo op bedevaart naar Nashville, Memphis en New Orleans. Ook het Amerikaanse kroegpubliek valt voor hun charme.

3. Veerboot naar Holland (VARA). Journaliste Fidan Ekiz ondervraagt haar Turkse ouders en vriendinnen van haar moeder over hoe het was om een gastarbeidersgezin in Rozenburg te zijn. De eigen fouten bij de mislukte integratie worden niet ontzien.

2. De slag om Brussel (VPRO). In moeilijke tijden voor Europa onmisbare reportages over Griekse feta, Spaanse vissers en eensgezinde Europarlementariërs.

1. Van God los (BNN). Reeks op zichzelf staande drama’s over waargebeurde misdrijven, aan de zelden verbeelde onderkant van de Nederlandse samenleving. Alles klopt: het idee van producent Pieter Kuijpers, de scenario’s, de acteurs. Beste aflevering was Doodslag van regisseur Tim Oliehoek, met Hans Kesting als kroegbaas die op het verkeerde moment in opstand komt tegen het poten rammen.

    • Hans Beerekamp