De Arbeiderspers fuseert met uitgeverij A.W. Bruna

WPG Uitgevers gaat zijn boekenuitgeverijen reorganiseren. De Arbeiderspers fuseert per 1 januari 2012 met A.W. Bruna en vertrekt uit Amsterdam naar Utrecht, waar Bruna al is gevestigd.

Uitgeverij Balans wordt uiterlijk op dezelfde datum ondergebracht bij De Bezige Bij in Amsterdam. Dat is gisteren door WPG bekendgemaakt aan haar auteurs en werknemers.

Over eventuele personele consequenties van de fusies wil WPG niets zeggen. Daarover vindt momenteel overleg plaats tussen de ondernemingsraad en WPG, waar oud-politica Femke Halsema sinds dinsdag in de Raad van Commissarissen zit. Wel benadrukt WPG dat de onafhankelijkheid van Balans en De Bezige Bij niet in het geding is. Het blijven volwaardige, zelfstandige fondsen.

Algemeen directeur van WPG Koen Clement meldde bij de presentatie van de jaarcijfers vorige maand dat De Arbeiderspers financieel ondermaats presteerde. „Alle uitgeverijen hebben het goed gedaan, behalve De Arbeiderspers”, zo zei hij tegen Boekblad. „Een uitspraak die me blijft achtervolgen”, zegt Clement daar nu over in een telefonische reactie. „Want kwalitatief is het een uitmuntend fonds. Maar de fusie van Arbeiderspers en Bruna komt wel deels voort uit een kostenbesparing. Laten we wel wezen: het zijn voor de boekenwereld lastige tijden.”

Met de fusie wil Clement „meer slagkracht” creëren en „op weg gaan naar een nieuwe uitgeverij”. Hij hoopt daarmee een omzet van 30 miljoen euro per jaar te realiseren.

Waar in Utrecht De Arbeiderspers een plek krijgt is nog niet bekend, maar het zal niet in het pand van Bruna zijn. In Amsterdam wordt voor De Arbeiderspers gezocht naar een klein pand voor boekpresentaties en het onderhouden van contacten met de media .

Directeur van De Arbeiderspers is nu Lex Jansen, bij Bruna is dat Joop Boezeman. Volgens Clement zal niet één van deze twee leidinggeven aan de combinatie, maar zal dat gebeuren door de directies van beide uitgeverijen. Vorig jaar moest De Arbeiderspers, uitgever van auteurs als Anna Enquist, Maarten ’t Hart en Arthur Japin al reorganiseren. WPG Uitgevers kocht Bruna begin 2010 van de Persgroep Nederland. Bruna geeft onder andere John Grisham en Stieg Larsson uit.

Balans zal ondergebracht worden bij De Bezige Bij aan de Amsterdamse Van Miereveldstraat. Tevens werd gisteren bekendgemaakt dat bij de Nederlandse afdeling van LannooMeulenhoff de uitgeverijen TerraLannoo en Unieboek | Het Spectrum zullen samengaan. Daarbij gaan acht arbeidsplaatsen verloren.

    • een onzer redacteuren