Dat KNMI kijkt ook gewoon uit het raam

‘Het voorjaar van 2011 was het droogste en zonnigste ooit”, staat op knmi.nl. Dat is natuurlijk een foutje. Het KNMI heeft maar 110 van de 4,6 miljard jaar dat deze planeet bestaat, het klimaat gevolgd. Het voorjaar van 2011 was het droogste jaar dat het instituutje ooit heeft gemeten tijdens zijn nietige, vergankelijke bestaan. Een beetje respect alsjeblieft. Van mij hoeft er niet, zoals een Kamerlid van de VVD deze week voorstelde, te worden gesnoeid in het KNMI, maar er lijkt toch wat mis te gaan daar in De Bilt.

Om te bepalen hoe het met het klimaat ervoor staat, kijken wij, kortzichtige burgers, uit het raam. Als het warm is, zegt de klimaatapocalyps-believer: „Het klopt. De wereld warmt op.” Als de sneeuw eindeloos blijft liggen, of als de activisten blauwbekken bij een klimaatconferentie in Kopenhagen, zeggen de sceptici: „We worden voorgelogen. Klimaatverandering is een verzinsel.” Dat is domme casuïstiek. Voor de waarheid wenden wij ons tot het KNMI – wars van paniek en emotie, vol van weloverwogen conclusies.

En wat doet dat KNMI? Het lijkt ook gewoon naar buiten te kijken om te bepalen hoe het er voorstaat met het klimaat. In 2008 regende het veel en hard. Het KNMI beweerde triomfantelijk dat dat precies in lijn was met de opwarming van de aarde. Dit voorjaar hadden we het droogste voorjaar dat ooit is gemeten. Het KNMI stelt dat ook dat ongeveer klopt met een van de scenario’s.

Het klopt altijd. Welk weer het ook is, het KNMI heeft gelijk. Het heeft scenario’s gemaakt die elk weertype ten dele kunnen verklaren. Als het weer niet door een van de scenario’s te verklaren valt, komt dat door natuurlijke fluctuaties.

Dit is rampzalig voor de geloofwaardigheid. Waarom niet gewoon zeggen wat je bijna zeker weet – dat de aarde opwarmt – en verder nederig spreken over de onzekerheden van je vakgebied, bijvoorbeeld dat je niet weet of het droger wordt of dat het juist meer zal regenen? Dat doen goede wetenschappers. Een beetje nederigheid zou onze koninklijke klimaatwetenschappers goed staan. We beginnen dat mysterieuze klimaat pas net een beetje te begrijpen.

Rosanne Hertzberger is columnist van nrc.next.

    • Rosanne Hertzberger